Røkke truer Bondevik

I går kveld brukte Kjell Inge Røkke et intervju i Dagsrevyen til å komme med utilslørte trusler mot Bondevik-regjeringen. Hvis han ikke får det som han vil, selger han Aker Maritime - som representerer nesten 9000 norske arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Motstanden mot Kjell Inge Røkkes råtøffe kjør for å sikre seg enekontroll over Aker RGI og tilgang til oljeformuen i Nordsjøen har vokst dramatisk de siste døgnene. Men i går kveld slo altså Røkke tilbake.

- Dagens rammevilkår er uakseptable. Nå tjener vi ikke penger på våre bedrifter i Aker Maritime. Derfor kan jeg ikke garantere at vi ikke selger Aker Maritime. Men vi er i en dialog med myndighetene, og hvis vi blir enige, selger vi ikke, sa Røkke i et intervju med Dagsrevyen.

Vil ha olje

Han bekreftet samtidig at han hadde konkrete kjøpere på hånden.

Dialogen med myndighetene handler om tilgang til oljeformuen i Nordsjøen, og støtte til skipsbygging.

Aker Maritime vil ha konsesjon til oljeboring. Bondevik-regjeringen har vært skeptisk, mens Ap-leder Thorbjørn Jagland og LO-leder Yngve Hågensen har gitt positive signaler på Røkkes ønsker.

Kjell Inge Røkkes trusler retter seg derfor først og fremst mot Bondevik-regjeringen.

Enehersker

Parallelt med kampen for tilgang til Nordsjøen har altså Kjell Inge Røkke satt i gang et spill for å øke sin eierandel i Aker RGI, gjennom et pristilbud som betegnes som svært dårlig. Målet er å skaffe seg kontroll over minst 90 prosent av aksjene. Da kan han også tiltvinge seg de resterende, og bli enehersker over Aker RGI-systemet.

Deretter er Røkkes plan å ta hele Aker RGI ut av Børsen. Han legger ikke skjul på at hensikten med dette er å skaffe seg arbeidsro, fordi offentligheten dermed vil miste den innsynsretten børsnoteringen gir.

Men de siste dagene har kritikken mot Røkkes spill økt voldsomt i styrke.

- Har nådd grensen

- Det er nå politisk umulig for Kjell Inge Røkke å fortsette kampen, sier BI-rektor Torger Reve.

- Det virker som grensen er nådd for hva man er villig til å akseptere av Røkkes ambisjoner.

Reve mener det nå er første gang det mobiliseres mot Røkke, og at det er politisk umulig for ham å fortsette kampen for eneherredømme over Aker RGI.

- Det er en god løsning for Aker RGI at Røkke mislykkes. Da blir det flere som er med og bestemmer, og det er jo noe av hensikten med aksjemarkedet, sier Reve. Han ser ikke noen dramatikk i at Røkke møter veggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer