- Røkke truet med å drepe Øye

En rasende Røkke skal ha sagt at han ville drepe båtmekler Erik Øye om han snakket med pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette forklarte tidligere Dagens Næringsliv-journalist Erik Tumyr (42) da han vitnet i retten mot Kjell Inge Røkke og hans medtiltalte i båtsertifikatsaken i Oslo tingrett i dag.

I en telefonsamtale til båtmekler Erik Øye skal en rasende Kjell Inge Røkke ha sagt: «Snakker du med media, så dreper jeg deg.»

Samtalen ble overhørt av journalist Erik Tumyr.

- Det var ikke dermed sagt at Røkke mente det, sa Tumyr i retten, og understreket at heller ikke Øye så ut til å ta trusselen bokstavelig. men Røkke skal ha vært rasende, og snakket svært høyt i telefonen

Dette skal ha skjedd etter avisas avsløringer om salg av svenske båtsertifikater. Etter hvert valgte båtmekler Erik Øye å legge alle kort på bordet. I et møte med Dagens Næringsliv journalister etter at saken smalt i media, skal Øye ha sagt: «Er man tatt med buksa nede, så er man tatt med buksa nede.

- Var klar over det

Til journalistene skal Øye ha forklart at Kjell Inge Røkke ikke skal ha gjennomgått noen eksamener for å få det svenske båtsertifikatet. Han skal også ha sagt at Røkke skal ha vært klar over at sertifikatene var kjøpt og betalt.

18. august 2001 avslørte avisa Dagens Næringsliv at det var mulig å få kjøpt svenske båtsertifikater i Norge. Kjell Inge Røkkes navn ble raskt knyttet til saken, og fram til nyttår kjørte avisen en hel rekke artikler om saken.

RISTET PÅ HODET: Kjell Inge Røkke smilte oppgitt og ristet på hodet da journalist Erik Tumyr fra vitneboksen fortalte at Erik Øye hadde fortalt at Røkke var en dårlig båtfører. Bildet er tatt i rettssalen forrige uke. Foto: Jon  Terje H. Hansen
RISTET PÅ HODET: Kjell Inge Røkke smilte oppgitt og ristet på hodet da journalist Erik Tumyr fra vitneboksen fortalte at Erik Øye hadde fortalt at Røkke var en dårlig båtfører. Bildet er tatt i rettssalen forrige uke. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

I dag vitner de tre journalistene som avslørte saken i retten, og først ut var Erik Tumyr (42), tidligere journalist i Dagens Næringsliv, nå Se og Hør-journalist.

Røkke takket

- Den første saken vi skrev var at jeg på eget initiativ ønsket å undersøke om man trengte eget sertifikat for å føre den type båt Røkke haddde. Sjøfartsdirektoratet opplyste at Røkke ikke hadde norsk sertifikat. Rolf Nereng, Røkkes pressetalsmann, opplyste at Røkkje hadde et utenlandsk sertifikat, men ville ikke opplyse hvilken nasjonalitet det var eller når det ble tatt, forklarte Tumyr.

Denne saken sto på trykk i Dagens Næringsliv (DN) 20. juli.

- Dagen etter ringte Nereng og takket, og sa at Røkke var fornøyd med saken slik det sto på trykk, sa Tumyr.

Han forklarte også at avisas kilde i Sjøfartsdirektoratet samme kveld skal ha blitt utspurt av en av Røkkes advokater, som ville vite hva han sa til DN.

Tips

Dagens Næringsliv nedsatte ei gruppe for å jobbe videre med saken.

- Vi satt på opplysninger om at norske forretningsmenn kjøpte svenske skippersertifikater, og at Kjell Inge Røkke kunne være blant dem. Disse skulle være mulig å kjøpe uten noen form for opplæring. Dette var rimelig kjent i Aker Brygge-miljøet, sa Tumyr.

Avisa kjente også til at sertifikatene var signert den svenske skipsinspektøren Claes Pallin. Hos Sjøfartsdirektoratet i Oslo fikk journalistene kopi av alle papirene som omhandlet konverteringen av Røkkes svenske sertifikat til norsk.

- Der fremgikk det at dokumentene var signert av Claes Pallin. De skal ha blitt levert av Erik Øye, sa Tumyr.

Falske navn

Etter interne diskusjoner i avisa ble det besluttet at journalistene skulle bruke falske navn i den direkte kontakten med Erik Øye, som ble antatt å være den norske mellommannen.

Av tiltalen går det fram at journalist Erik Tumyr den 8. august 2001 tok direkte kontakt med båtmekler Erik Øye.

- Jeg ringte Øye og ga uttrykk for at jeg var interessert i å kjøpe en forholsvis stor båt, og lurte også på om det var mulig å få tak i et sertifikat. Øye avviste ikke dette. Han sa han hadde noen båter liggende rundt i Europa som kunne være aktuelle.

Dagen etter møtte Tumyr og hans kollega Knut Gjernes, begge under falsk navn, Erik Øye på parkeringsplassen på Ikea i Bærum.

- En kompis av oss hadde ordnet det slik at vi fikk leie en forholdsvis dyr Mercedes. Vi forklarte Øye at det hastet, fordi vi skulle på ferie til Mallorca der vi hadde leid en stor båt, sa Tumyr.

Ingen eksamen

Utenfor Ikea skal journalistene ha fått tilbud om å kjøpe et svensk kystskippersertifikat til 20.000 kroner, og Erik Øye viste fram et slikt sertifikat _ uten navn. Deretter fikk journalistene beskjed om å finne to helger der de hadde vært hjemme. Dette skulle være tidspunkter for når kurs skulle være gjennomgått.

- Vi så på det som en dekkoperasjon for at vi skulle ha gjennomført disse kursene som det aldri var snakk om at vi skulle ta. Det var aldri noe tema. Vi tok definitivt ingen eksamen, sa Tumyr.

Dårlig båtfører

10. august møtte journalistene Øye på Grand Hotel i Oslo, og overleverte 20.000 kroner kontant.

- På Grand ble Røkke nevnt, Øye sa han hadde vært med Røkke ut i båten, og han sa også at Røkke var en dårlig båtfører. Det skal visstnok ha skjedd noe når de skulle bakke, forklarte Tumyr.

I retten smilte Røkke oppgitt fra sidelinja, og ristet litt på hodet.

14. august fikk Tumyr og Gjernes beskjed om at sertifikatene var kommet, og de ble hentet hjemme hos Erik Øye i Lommedalen i Bærum.

De to journalistene fikk overlevert hvert sitt svenske kystskippersertifikat, den såkalte blåboka. Erik Tumyr fikk i tillegg et radarsertifikat med på kjøpet. Dette er en annen type sertifikat enn det Kjell Inge Røkke står tiltalt for å ha kjøpt, et fritidsbåtskippersertifikat klasse åtte _ som gir tillatelse til å føre båter over 15 meter.

Journalistenes sertifikater var datert samme dag som Røkkes sertifikat _ 21. mai 2001.

Seinere i dag vitner journalistene Knut Gjernes og Eskil Engedal.

BLE TRUET: Erik Øye ble ifølge den tidligere DN-journalisten Erik Tumyr truet av Kjell Inge Røkke.