Røkke vil ha Aker RGI

I går ville Kjell Inge Røkke demonstrere hvem som er sjefen ved å legge seks milliarder kroner på bordet. Han tilbyr misfornøyde Aker RGI-aksjonærer 120 kroner for hver aksje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbudet er for lavt til at mange vil slå til, men Røkke får demonstrert sin makt.

Med tilbudet sier Røkke til markedet at han er sjefen, og at han er den beste mannen for Aker RGI. En av årsakene til at Aker RGI-aksjene har gått nedover i lang tid, er nettopp personen Kjell Inge Røkke.

Det har vært misnøye med Røkke etter at Storebrand/Christiania-fusjonen strandet. Mange mente Røkke brukte Aker RGI som sin egen lommebok, for å tjene private interesser.

Hans svar til markedet og aksjonærene er at han nå står klar til å ta over hele Aker RGI. Men tilbudet på 120 kroner er neppe nok til å lokke de langsiktige aksjonærene til å selge.

Fra februar til juni var ikke aksjekursen under 120 kroner, i går datt den til 115 kroner.

Viser styrke

Det betyr at tilbudet først og fremst er en markering av egen styrke, og muligens et forsøk på å få en fokus på Aker RGIs underliggende verdier. Når han gir et så lavt tilbud, sier han at han ikke egentlig ønsker å ta over hele selskapet.

Derimot demonstrerer han sin egen vilje til å være i Aker RGI, og til å satse på selskapet.

- Dette er fair gjort av Røkke. Han gir aksjonærene et reelt valg: De som er misfornøyde kan nå hoppe av og få 120 kroner pr aksje. Det er et frivillig tilbud til de misfornøyde, sier informasjonsdirektør i Aker RGI, Frode Geitvik.

Svært få i dette landet har finansiell styrke til å gjøre det Røkke nå sier han vil gjøre. Tar man utgangspunkt i prisen Kjell Inge Røkke selv setter, er Aker RGI nå verd vel ni milliarder kroner.

Omtrent en tredjedel tilhører allerede Røkke, og det betyr at han må ha bankgaranti for seks milliarder kroner.

I meklerbransjen tror ingen at Røkke får særlig mange tilbud om aksjer etter frieriet. Til det er tilbudet på 120 kroner for lavt.

- Han må opp i 150- 160 kroner per A-aksje før de store aksjonærene vil vurdere det, sier en aksjeanalytiker til Dagbladet.

Røkkes handling forklares med at han som hovedaksjonær er misfornøyd med prisingen på Aker RGI som helhet. De underliggende selskapene er mer verdt enn det aksjekursen gir uttrykk for. Aker RGIs aksjekurs ligger på bare 70 prosent av det de underliggende verdiene er verdt. Det er noe aksjonærene også vet, og derfor vil de ikke selge til Røkkes tilbudspris.

Kursen opp?

Det spekuleres nå i om Røkke prøver å presse kursen på selskapets aksjer opp. I løpet av de siste tolv månedene har kursen falt.

- Røkkes aksjetilbud kan ses på som en indirekte vennlig handling overfor aksjonærene. De vil jo oppleve at deres aksjer stiger i kurs, dersom Røkke lykkes med forsøket, sier analytikeren til Dagbladet.

Røkke selv opplyser at tilbudet er framsatt i samsvar med reglene om pliktig tilbud. Røkkes pris må ikke være lavere enn det han selv har betalt for aksjene dersom han har kjøpt dem i løpet av de siste seks månedene.

Hvis det dreier seg om aksjer som Røkkes selskap har eid i mer enn seks måneder, står han fritt til å fastsette tilbudsprisen.

Oslo Børs vil ta stilling til tilbudet før den åpner igjen mandag morgen.