Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkke vil ha egen løsning

Klokka 9.45 i dag møtte Kjell Inge Røkke næringsminister Ansgar Gabrielsen for å orientere ham om sin nye «norske løsning» for Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer ønsker Røkke å selge Aker Olje og Gass til Kværner i bytte mot Kværner-aksjer.

Røkkes nye opplegg ligner etter det Dagbladet erfarer, mye på forslaget han la fram i februar og ifjor sommer. Oppgjør for salget av olje- og gassdelen skjer i form av såkalte preferanseaksjer i Kværner. Slike aksjer har en lavere risiko enn ordinære aksjer.

Røkkes forslag innebærer dessuten frysing av gjeld, men trolig minimal gjeldssanering. Dermed kan Røkke øke kontrollen over Kværner.

I det forrige fusjonsforslaget ønsket Røkke i tillegg å slå sammen Kværner og Akers skipsverft. Det er trolig holdt utenom i dette forslaget. De tillitsvalgte i Aker Maritime har vært med på å styrebehandle Røkkes plan for å redde Kværner.

- Vi mener at planen ivaretar helheten rundt Kværner på en bedre måte. Kværner får en bedre finansiell løsning og den bidrar til en langsiktig industriell løsning for selskapet, sier konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker Maritime til Dagbladet.

Møtte Gabrielsen

Kjell Inge Røkke kjemper innbitt for ikke å bli svarteper i spillet om Kværner. Han har tapt 2,5 milliarder kroner og vil ikke bli sittende igjen uten innflytelse og med en sterk konkurrent. Røkke ba selv om et møte med næringsminister Ansgar Gabrielsen for å legge fram forslaget sitt. Gabrielsen ryddet plass på timeplanen på kort varsel for Molde-milliardæren og hans følge av rådgivere fra Aker Maritime (AMA). Dette er andre gangen Røkke møter Gabrielsen i Kværner-sammenheng.

- Jeg regner med at Aker Maritime ønsker å gi en orientering om den aktuelle situasjonen. Når det er snakk om så viktige saker er statsråden opptatt av å stå til disposisjon, sier informasjonssjef Øistein Øisjøfoss i Næringsdepartementet til Dagbladet.

Røkke har behov for å lodde stemningen for å få politisk støtte til AMA's forslag til løsning.

Legger press

Røkke tok i går avisannonser i bruk for å fremme sin sak i innspurten mot den skjebnesvangre generalforsamlingen 29. november. I et åpent brev med til medaksjonærene i Kværner lokker han med en «god, langsiktig og norskbasert løsning for Kværner».

Næringsministeren ble i går utfordret i Stortingets spørretime til å støtte russernes opplegg for å redde Kværner av Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Gabrielsen avviste å ta stilling i saken, og understreket at departementet ikke vil foreta seg noe for å redde Kværner fra konkurs.

Yukos på lag?

Det spekuleres om de to storaksjonærene Røkke og Yukos nå er på bølgelengde. Hvis de to aksjonærene slår sine hoder sammen, har de full styring med den vaklende industrikjempen.

- Kjell Inge Røkke har signalisert at han har noe å si. Vi får studere hans plan når den blir offentlig kjent, sier informasjonsdirektør Hugo Erikssen i russiske Yukos Oil til Dagbladet.

Han avviser bryskt at det er nær kontakt mellom de to hovedaktørene.

- Situasjonen er veldig enkel. Det finnes en redningsplan for Kværner som det er svært bred støtte for blant aksjonærene, Kværner-styret, de ansatte og bankene. Generalforsamlingen får forholde seg til det, sier Erikssen.

Nervøse oljeselskaper

Til tross for at det nå ser ut til at Yukos-forslaget blir nedstemt, jobber Kværner-styret standhaftig videre med prospektet og forretningsplanen frem mot generalforsamlingen.

Og mens Kværners storaksjonær og harde konkurrent kjemper for stadig mer makt, sliter Kværner-ledelsen med å overbevise Statoil og andre nervøse storkunder om at Kværner har et liv også etter 29. november.

Kværner konkurrerer med Aker Maritime om gjeve kontrakter i forbindelse med Kristin-utbyggingen til Statoil. Både Kværner-sjef Kristian Siem og toppsjefen i Kværner Oil & Gas, Jan T. Jørgensen har brukt mye tid i Stavanger på å berolige oljeselskapene de siste dagene.

Hele Norges coronakart