Røkke vil kjøpe hele Aker RGI

Kjell Inge Røkke har i følge VG og TDN Finans tilbudt full utløsning av samtlige aksjonærer i Aker RGI. Tilbudet vil koste Røkke-selskapet TRG Europe BV om lag seks milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke overrasket på nytt finansmarkedene da han i dag tilbød seg å legge rundt regnet seks milliarder kroner på bordet for å få absolutt kontroll med Aker RGI. I meldingen til Oslo Børs sier riktignok ikke Røkke at han vil overta hele selskapet, men nøyer seg med uttrykket majoritetseier.

I dag eier Røkkes selskap TRG (Europe) B.V. 32,7 prosent av aksjekapitalen i Aker RGI. Hvis selskapet får kontroll over 40 prosent av kapitalen, vil det utløse en plikt til å kjøpe alle aksjer for den tilbudte pris.

Spørsmålet melder seg derfor om realismen i det tilbud storinvestoren har satt fram.

Aker RGI noteres i øyeblikket til en kurs som er vesentlig lavere enn hva den var for en tid siden. I løpet av de siste 12 måneder har A-aksjen på sitt høyeste blitt omsatt for 155 kroner og B-aksjen for 138 kroner. De som nå får Røkkes tilbud har i mange tilfeller betalt opp mot disse noteringene for sine aksjer.

Samme dag tilbudet ble fremsatt var noteringen nede i henholdsvis 115 og 107 kroner. Tilbudet fra TRG (Europe) B.V. er på 120 kroner og 110 kroner.

Kjell Inge Røkke tilbyr seg med andre ord å kjøpe aksjene for tilnærmet markedspris, og spørsmålet som melder seg er hvorfor han gjør det.

Det er ingen andre enn Røkke og hans nærmeste krets som kan gi et svar på dette spørsmålet. Og de har ingen kommentar.

Det er likevel liten tvil om at Røkke med dette sender et signal til markedet at han mener kursen på Aker RGI nå er for lav. Derfor vil han om nødvendig bla opp et kjempebeløp for selv å overta hele porteføljen.

I meldingen til Børsen skriver Røkke at han vil fremsette tilbudet til aksjonærene innen fire uker. Sannsynligvis er spenningen utløst lenge før den tid.

(NTB)

VIL EIE MER: Kjell Inge Røkke var synlig fornøyd da han kjøpte seg inn i Aker RGI. Nå vil han innløse de andre aksjonærene i selskapet.