Røkke vil kjøpe NRK

Kjell Inge Røkke vil legge flere hundre millioner kroner på bordet for NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo. Og kriserammede NRK sier de er villige til å forhandle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansmannen fra Molde slo seg opp fra fiskerjobben ved oppkjøp og salg. Nå har den mediesky mangemillionæren vist interesse for statskanalens «landsby» på Marienlyst, melder NRK selv.

Og avtroppende kringkastingssjef Einar Førde sier til sin egen kanal at han er villig til å se på forslaget. NRKs bygninger og eiendommer kan gi sårt tiltrengte kroner i kassa, melder NRK.no

Vil flytte NRK

Styreformann Jan Petter Storetvedt i det Røkke-dominerte eiendomsselskapet Avantor bekrefter overfor NRK at Røkke personlig fremmet et tilbud for NRKs tidligere styreformann Torger Reve.

- Vi lanserte ideen om vi skulle samle NRKs aktiviteter i et effektivt nybygg i Nydalen, og at vi som eiendomsforvaltere kanskje kunne ta over dagens eiendomsmasse fra NRK, og forvalte den videre, sier Storetvedt til kanalen.

Spigerverkets gamle fabrikkområde i Nydalen skal etter planen bli det nye mediesenteret i Oslo. 15.000 arbeidsplasser er planlagt i området. Eiendomsselskapet Avantor har ifølge Aftenposten sikret seg samtlige eiendommer i Nydalen på begge sider av Ringveien, og blir byggherre for alle nybygg.

Allerede nå har selskapet leieinntekter på over en halv milliard kroner i året i Nydalen, ifølge NTB.

Antyder pris

Einar Førde bekrefter ikke bare kontakten - han er interessert i å gå i dialog med Røkke.

- Det er vel for ethvert styre et spørsmål om pris. Vi har hatt en intern debatt gående om det vil være rett å møte det teknologiske tidsskiftet med en helt ny kringkastingsbygning, sier Førde. Han har foreløpig ikke satt en prislapp på NRK-bygningene.

- Det er ikke så mye en får for en halv milliard i våre dager, sier han.

Røkke og co har ikke røpet hva de vil bruke byggene som i dag huser Norges desidert største tv- og radioproduksjon til.

Det hvite hus, eller radiobygget på Marienlyst, sto ferdig i 1950, og har siden vært et viktig symbol i hovedstaden. Bygget er tegnet av arkitekt Nils Holter. Riksantikvaren sier han vil vurdere om bygningene skal fredes hvis de blir solgt.

- Vi har anledning til å frede statlige bygninger som avhendes, og det må vi kunne vurdere i dette tilfellet, sier riksantikvar Nils Marstein til NTB.

KLØR SEG I HODET: Einar Førde har slitt med å få endene til å møtes i NRK. Nå fristes han av Røkke-penger.