Røkke vil overkjøre Kværner-ansatte

Kjell Inge Røkke bryr seg ikke om de Kværner-ansattes motstand mot fusjonsplanene, og han er sikker på at han vil vinne fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tillitsvalgte i Kværner er like sikre på det ikke blir noe av en fusjon mellom Aker Maritime (AMA) og Kværner. Torsdag møtte de Røkke for å fortelle hvorfor de er mot en fusjon. Blant annet frykter de at flere tusen arbeidsplasser kan gå tapt.

Men for Røkke er det ikke avgjørende om han får overbevist de ansatte i Kværner.

- Heldigvis er det aksjonærene som skal bestemme i denne saken og ikke de ansatte. Når aksjonærene har talt er jeg sikker på at Rolf Utgård og de andre vil støtte fusjonen, sa Røkke etter det flere timer lange møtet.

Oppfordret

Hovedtillitsvalgt Rolf Utgård oppfordret Røkke til å selge seg ut av Kværner, men milliardæren lot seg ikke overbevise.

- Røkke sa at han fortsatt vil sitte på aksjene, og han viste liten vilje til å høre på vårt syn. Han vil bruke maktens språk for å nå sitt mål, sa konserntillitsvalgt i Kværner, Eldar Myhre, til NTB.

Myhre fortalte at de tillitsvalgte vil gjøre alt de kan for å stoppe Røkke, men moldenseren er likevel sikker på at han vil vinne fram med sine planer.

- Når vi får fram alle de industrielle fordelene i denne saken er jeg sikker på at aksjonærene vil stemme for en fusjon, sa Røkke skråsikkert.

Ifølge finansmannen hadde dialogen under møtet vært gemyttlig, og han følte at de hadde tatt flere «skritt i riktig retning». Det var ikke hovedtillitsvalgt i Kværner Rolf Utgård enig i.

- Vi har overhodet ikke tatt noen skritt i noen retning i dag, og vi står like fast på våre meninger, sa Utgård.

Sukrer pillen

Konserntillitsvalgt i AMA beklager at de ansatte i Kværner er mot fusjonen.

- Det er ingen ønskelig situasjon, og vi merker oss den sterke motstanden i Kværner mot en fusjon. Men vi mener likevel at dette er det beste for begge selskaper, sier Atle Tranø.

Tidligere på dagen tok Røkke et vesentlig skritt videre i sine fusjonsplaner. For en måned siden foreslo Røkke et opplegg for en fusjon, men det ble ikke mottatt med begeistring av de andre aksjonærene i AMA.

Flere AMA-aksjonærer har vært betenkt over å bli indirekte eiere i Kværner og det Aker-eide franske seismikkselskapet CGG hvis Aker og Kværner blir slått sammen.

Nå tilbyr Røkke å kjøpe ut minoritetsaksjonærer for å gjøre fusjonen mer spiselig.

Tilbudet går ut på at aksjonærene får 45 kroner pr. aksje i kontanter i tillegg til årets utbytte på kr.5,50 pr. aksje, samt børsnoterte aksjer i Kværner og CGG. Ifølge AMA-sjef Sverre Skogen utgjør tilbudet rundt 110,50 kroner pr. aksje, noe som er 78 prosent mer enn onsdagens sluttkurs på Oslo Børs.

Redusert eierandel

Transaksjonen vil redusere Røkkes eierandel i Kværner til under 10 prosent. Betingelsen er at fusjonen blir gjennomført.

Flere av AMA-aksjonærene er også eiere i Kværner, og AMA-ledelsen tror at disse vil bli mer positive til en fusjon hvis de får en mulighet til å gå ut av AMA og samtidig øke sin eierandel i Kværner.

Nyheten ble godt mottatt på Oslo Børs, og AMA-aksjen ble den suverene vinneren torsdag. Aksjekursen steg hele 25,8 prosent til 78 kroner.

Kampen om Kværner tilspisser seg foran generalforsamlingen som skal være 4. mai, der et nytt styre skal velges. Men Kværners fremtid vil ikke nødvendigvis være avgjort da.

- Vi jobber fram mot generalforsamlingen for å få støtte for vårt syn, men jeg må understreke at generalforsamlingen ikke er noe endelig dato for oss, understreket Røkke.

(NTB)

ISFRONT:Kjell Inge Røkke (t.v.) og Aker Maritims konsernsjef Sverre Skogen møtte hovedtillitsvalgt Rolf Utgård i dag