- Røkke ville gi bort Aker-formuen til Ap-styrt stiftelse

Men krevde skattefritak fra regjeringen.

- VILLE HA STIFTELSE: Kjell Inge Røkke skal ha kontaktet statsminister Jens Stoltenberg med planene Finansavisen omtaler i dag. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
- VILLE HA STIFTELSE: Kjell Inge Røkke skal ha kontaktet statsminister Jens Stoltenberg med planene Finansavisen omtaler i dag. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har blitt rettet kraftig kritikk mot et påstått samrøre mellom Kjell Inge Røkke, Aker, regjeringen og Arbeiderpartiet.

I dag åpner Røkke for første gang munnen selv, og kommenterer saken på et pressemøte klokka 14 (som vil sendes live her på Dagbladet.no).

Samrørekritikerne kunne faktisk hatt mer ammunisjon enn uklarhetene rundt tranaksjonene som har fått Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg til å se rødt.

Finansavisen skriver nemlig i dag at Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke i fjor arbeidet for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse.

Røkke og Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker, var ifølge avisa inspirert av den svenske Wallenberg-familiens stiftelser.

De skal ha ønsket en tilsvarende stiftelse der mellom 60 og 80 prosent av Røkkes eierpost på 67 prosent i Aker ASA skulle løftes opp i stiftelsen som skulle ha et allmennyttig formål. Røkke ville da fortsatt ha kontroll.

Men det ble ikke noe av stiftelsen.

Ifølge Finansavisen var et av problemene at konstruksjonen ville innebære skatteplikt. Avisa skriver at det var kontakt med Regjeringen, og at saken ble behandlet på høyt plan i Finansdepartementet. Både Jens Stoltenberg og Karl Eirik Schjødt-Pedersen skal ha vært informert og delaktige i arbeidet.

Styret i den tenkte stiftelsen skulle bestå av Arbeiderparti-folk, og den skulle bidra til å etalbere en sosialdemokratisk tenketank delvis inspirert av FAFO.

Finansavisen skriver at finanskrisen og Akers kraftige fall på børsen skal ha bidratt til å sette en stopper for planene.

Geir Arne Drangeide, informasjonsdirektør i Aker, skriver i en tekstmelding til Dagbladet.no at han ikke kan kommentere saken, da han ikke har oversikt over Røkkes private disposisjoner. Rolf Nereng, Kjell Inge Røkkes pressetalsmann, ville i går kke svare på Finansavisens spørsmål om saken.