Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkkelån granskes

Meklerfirmaet Orkla Enskilda Securities granskes av Kredittilsynet i forbindelse med flere milliardlån til Kjell Inge Røkkes Aker Maritime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke transaksjoner og aksjesalg viser at Røkkes selskaper sliter med å betjene gjelda si. Røkke har store milliardlån knyttet til sitt holdingselskap Aker RGI, samt Aker Maritime ASA.

I tre obligasjonslån på til sammen 4,943 milliarder står Røkkes hoffmeklere, Orkla Enskilda Securities, oppført som kontofører.

Null i rente

Etter det Dagbladet erfarer, er også Orkla oppført som eneste långiver, mens det bak et obligasjonslån vanligvis står flere titalls långivere både fra Norge og andre land. To av lånene står med null i rente. Ingen av dem er børsnotert.

Dette har fått Kredittilsynet til å reagere. Avdelingsdirektør Eirik Bunæs sier at tilsynet nå har fått en redegjørelse fra Orkla Enskilda om disse låneforholdene.

- Vi kommer til å gå gjennom alle lån for å se om disse transaksjonene er innenfor lovverket. Dette materialet er komplisert og vi trenger mer tid for å komme til en konklusjon. Det eneste jeg kan si, er at loven ikke er svart-hvitt på dette området, sier Bunæs.

Ifølge lov om verdipapirhandel har foretak som Orkla bare konsesjon for å yte kreditter inntil 30 dager i forbindelse med kjøp og salg av finansielle instrumenter, det vil si aksjer eller obligasjoner. Det ene Orkla-lånet løper helt til 2007.

Pengeknipe

Ryktene vil ha det til at Kjell Inge Røkke og hans selskaper er svartelistet av bankene og derfor må gå andre veier for å refinansiere, men ingen ansvarlige i selskapene ønsker å kommentere dette.

- Vi er bare mellommann. Det står andre långivere bak, sa styrelederen i Orkla Enskilda, Tom Vidar Rygh, nylig til Dagens Næringsliv.

På spørsmål om hvorfor Orkla står som eneste långiver med en kredittrisiko på nesten fem milliarder, svarer Rygh at det er «noe partene er blitt enige om».

- Vi ser også på risikogrunnlaget ut fra de siste månedlige rapporteringene fra Orkla, sier avdelingsdirektør, Bunæs.

Garantikupp

Likviditetsproblemene er en følge av de elendige verdenskonjunkturene som rammer et internasjonalt selskap som Aker Kværner spesielt hardt. Dette er også grunnen til at Kjell Inge Røkke personlig engasjerer seg så sterkt for å finne midlertidige løsninger.

Analytikerne roser hans garantikupp overfor finske myndigheter denne uka. For å redde flere tusen arbeidsplasser ved Kværners Masa-Yards-verft, inngikk den finske næringsministeren en avtale med Røkke om å gi 20 milliarder i garantier for videre drift.

- Permanent får vi frigjort opptil 300 millioner euro i kapital. Dette tilsvarer over 50 kroner pr. aksje. Om vi vil, kan vi nedbetale hele det treårige lånet på rundt 3,6 milliarder uten å ta opp nye lån, sa Røkke til Aftenposten.

Røkke har også annonsert at han ønsker å selge luksusskipet «Reverie» og privatflyet «Rebel's Tool».

- Ingen kommentar, sier Morten Garman - advokaten som skal vite mye om Røkkes privatøkonomi.

SLITER MED GJELD: Kjell Inge Røkke og hans nærmeste medarbeidere jobber knallhardt med å refinansiere gjeld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media