Røkkes foto-finish

Det var en svært selvsikker Kjell Inge Røkke som knipset pressekorpset fra styrerommet på Aker Brygge i går kveld. I ellevte time har Røkke trolig klart å skaffe de 600 millionene han trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens media har stormet, har Kjell Inge Røkke hele tida vært rolig. Og i går oste han av selvsikkerhet der han kikket fram fra Aker RGIs styrerom for å knipse et bilde av et fulltallig pressekorps.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, klarte Røkke i løpet av kvelden å overbevise styret om at han redder seg ut av gjeldsknipa.

Tøff kamp

I går kveld og natt var ingen av styremedlemmene i Aker RGI tilgjengelig på telefon. Ingen pressekonferanse. Ingen kommentarer etter det flere timer lange møtet som varte helt til klokka 22.00. Der hadde de hørt Kjell Inge Røkke forklare hvordan han skal skaffe 600 millioner til å gjøre opp et lån Orkla har varslet de vil gå hardt til verks for å kreve inn.

Ifølge Finansavisen har Røkke allerede 600 millioner stående på konto. Avisa skriver imidlertid at det er flere banker som hindrer utbetalingen av pengene, fordi de selv frykter for penger de har lånt til Røkke-systemet.

Hvem som redder finansmannen denne gangen er fortsatt uvisst. Men i kulissene har det foregått hektisk aktivitet de siste dagene. Både Røkkes hoffmekler, Enskilda Securities, og Røkkes betrodde advokater i BA-HR har lett høyt og lavt etter løsninger på finansmannens pengekrise. Nå er de trolig i mål.

Administrerende direktør Mads Syversen i Enskilda har utført et stort antall mekleroppdrag for Røkke, og de to har etter hvert blitt gode venner. Lørdag kunne Dagbladet fortelle at Syversen granskes av Kredittilsynet for å ha gitt svært kreative lån til Røkke. Han er etter det Dagbladet har grunn til å tro, en av de sentrale aktørene i redningsprosjektet.

Også BA-HR advokat Øyvind Eriksen har vært tungt inne i prosessen, skal vi dømme etter hans hyppige besøk på Aker Brygge.

En av spekulasjonene rundt Røkke er at han vil melke datterselskapet Aker Yards for pengene han trenger. Selv om ikke Røkke kan hente hele beløpet på 600 millioner der, kan verftsselskapet som i fjor leverte et driftsresultat på 477 millioner kroner, hjelpe han å holde kreditorene på armlengdes avstand.

Hos kreditor Orkla nektet de i går å kommentere situasjonen.

- Jeg har fått spørsmål i dag, i går og kvelden før. Det blir kjedelig og forutsigbart. Jeg har ingen kommentar. Vi er bare opptatt av å få inn pengene våre, sier informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde.

Kaffe fra frisør

De frammøtte pressefolkene ble servert kaffe fra frisørsalongen der Røkke pleier å klippe seg. Alle snakket i telefonen, og ingen hadde noe å si. Det som er klart, er at selv om alt tyder på at Røkke holder hodet over vannet denne gangen, blir det bare en pust i bakken. Nå venter flere tøffe kamper, med minoritetsaksjonærer, kreditorer og ikke minst politiet.

Denne høsten må Røkke møte i Oslo tingrett, tiltalt for korrupsjon etter at han skaffet seg et båtførersertifikat uten å ha gått på kurs. Pengetrøbbel i kø. Både på og under bordet.

SMILTE TIL KAMERA: Sjefen sjøl kikket fram fra Aker RGIs styrerom for å knipse et bilde av et fulltallig pressekorps i går ettermiddag. I dag får vi vite om Kjell Inge Røkke har klart å komme opp med de 600 millionene han må betale til Orkla.