Røkkes frekke damer

Ellen Holager Andenæs (57) og hennes assistent, Anna Nielsen (33), er Advokat-Norges nye kvinnelige superpar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som forsvarere i rettssaken mot Kjell Inge Røkke har de gått nye veier og to frekke manøvrer har fått deres kvinnelige motpart, aktor Susie Bergstrand, ut av kurs når det gjelder strategi i den prestisjefylte saken.

I går ble både Bergstrand og dommer Torjus Gard tydelig irritert da Holager Andenæs røpet at hun hadde invitert Sveriges fremste ekspert på båtfører-utdanning, Göran Lindholm, på båttur sammen med Røkke. I to timer hadde radarparet Ellen og Anna kjørt rundt med et av aktoratets vitner.

-  Det var min idé, det gjelder å overraske litt og ha det moro, sier Holager Andenæs.

Vitnepåvirkning

Aktor Susie Bergstrand sier til Dagbladet at det er straffbart å påvirke vitner og denne båtturen i Göteborgs skjærgård skjedde bare for tre uker siden, lenge etter at Lindholm var stevnet som vitne.

-  Vi reagerer på en slik overrumplingstaktikk og vil vurdere om dette er påvirkning, sier hennes medaktor, politiadvokat Fredrik Ranke. Han gjorde retten oppmerksom på at Røkke ikke hadde opplyst retten om dette.

Holager Andenæs fnøs av aktoratets reaksjon.

-  Dette har overhodet ikke noe med påvirkning å gjøre. Pallin har godkjent Røkkes eksamen fordi han har stor realkompetanse, så kommer noen journalister og forteller at Røkke ikke kan kjøre båt. I en slik sammenheng må det jaggu være viktig at vi gjør noe for å vise hans kompetanse. Det må være lov å forsvare seg.

OFFENSIVE: Advokat Ellen Holager Andenæs, hennes assistent Anna Nielsen og «I». Ellen, Anna og «I» er tydelig på offensiven. Utenfor retten sitter latteren løst da en journalist sier: -  Hvorfor tok dere ikke aktor med på den båtturen? Foto: Rune Myhre
OFFENSIVE: Advokat Ellen Holager Andenæs, hennes assistent Anna Nielsen og «I». Ellen, Anna og «I» er tydelig på offensiven. Utenfor retten sitter latteren løst da en journalist sier: - Hvorfor tok dere ikke aktor med på den båtturen? Foto: Rune Myhre Vis mer

-  Nei, ikke for Kjell Inge Røkke, sier Røkke.

-  Jo da, ikke si sånn, irettesetter Holager Andenæs.

Tok sertifikat

Hadde de to kvinnene vært i politiet, der Holager Andenæs for øvrig har vært i en årrekke både som kriminalsjef og overvåkingssjef, kunne man sammenliknet dem med Cagney og Lacey. I norsk advokatverden representerer de en ny tendens: For å imøtegå politiets etterforskning, etterforsker de på egen hånd

Anna Nielsen er Ellens perfekte motvekt: Hun er ikke utdannet jurist, men har tatt noen juridiske kurs, slik at hun kan kalle seg advokatassistent. Framfor alt er hun ung og utegående, oppsøker om nødvendig også kriminelle miljøer for å få opplysninger.

-  Anna er rå på research, sier Ellen.

Til Göteborg

På rettssakens første dag reiste Holager Andenæs seg i sin relativt høye skikkelse og med svart kappe kunne hun banke sin egen «lille røde» i både aktoratets og dommerens bord med klar beskjed:

-  Her står alt om hva som ble krevd da jeg og Anna var i Göteborg fra mandag til fredag for å ta klasse 8-sertifikat! Og konklusjonen er: Det finnes ingen obligatoriske krav til verken undervisning eller eksamen.

Motparten var langt dårligere forberedt til tross for fire års etterforskning. Norsk politi har aldri vært i Göteborg for å avhøre ekspertene på sjøfartsutdanningen ved høyskolen Chalmers der Claes Pallin jobbet som eksaminator. Først 8. februar i år sendte de en faks med spørsmål til Palins overordnede Göran Lindholm.

-  Vi har overtatt den svenske saken og fikk seinest 1. april tilleggsdokumenter. Vi mener også at de svenske avhørene var gode, sier Bergstrand og Ranke.

-  Dere har hatt nok tid til å undersøke, repliserer Røkke.

DEFENSIV: Aktor Susie Bergstrand kom skeivt ut fra første dag etter fire års etterforskning.