TAPTE FINSK SKATTESAK: - Vi fikk ganske nylig beskjed om at vi tapte anken på det finske skattekravet, forteller Runar Nilsen, en av tre gjenværende eiere av selskapene fra det tidligere Røkke-konsernet Kvaerner (UK) Limited. Han og fire andre overtok selskapene for ett pund i 2005. Skattetapet i Finland kan bety et snarlig punktum for det uortodokse forretningseventyret. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAPTE FINSK SKATTESAK: - Vi fikk ganske nylig beskjed om at vi tapte anken på det finske skattekravet, forteller Runar Nilsen, en av tre gjenværende eiere av selskapene fra det tidligere Røkke-konsernet Kvaerner (UK) Limited. Han og fire andre overtok selskapene for ett pund i 2005. Skattetapet i Finland kan bety et snarlig punktum for det uortodokse forretningseventyret. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Røkkes gamle milliardkonsern kan når som helst slås konkurs

Tapte skattesak - skylder Finland 260 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei finsk skattegjeld på 260 millioner kroner kan utradere restene av det tidligere Kværner-konsernet, som i sin tid var børsnotert og hadde verdier på flere milliarder kroner og tusenvis av arbeidsplasser.

- Vi fikk ganske nylig beskjed om at vi tapte anken på det finske skattekravet, så vi må avvikle selskapet vårt i Finland, sier Runar Nilsen, en av direktørene som i 2005 overtok problemselskapene i Kvaerner (UK) Limited. Selskapene hadde til da vært en del av børsnoterte Kværner.

Kan slås konkurs I 2005 betalte Nilsen og fire andre ett britisk pund for de omtrent 250 selskapene de overtok. I dag eier Nilsen konsernet som nå har  navnet Spinaker sammen med Dag Wittusen og Leif Chr. Salomonsen.

At det finske skattekravet nå blir stående, kan bety et endelig punktum for forretningseventyret som i beste fall kunne gitt Nilsen og hans fire kolleger 100 millioner kroner på deling.

- Om finske skattemyndigheter ønsker å gjøre noe mer ut av det, vet vi ikke. Teknisk sett, hvis de ønsker, kan de kreve midler fra Spinaker - som ikke finnes - og da går Spinaker konkurs, sier Nilsen.

Han tror likevel ikke det er noen spesiell grunn til at finnene vil gjøre det, fordi de vil se at det ikke er noe å hente i Spinaker. Skattekravet gjelder ekstra gevinstskatt for salget av verftet Masa-Yards i 2004.

Skal avvikles Nilsen forteller at det i øyeblikket bare gjenstår ti selskaper som ikke er under avvikling i Spinaker-konsernet.

- Nå jobber vi med å avvikle resten av Spinaker-konsernet, og det vil vi kunne gjøre innen rimelig tid, sier han uten å ville si noe mer presist om hvor lang tid dette vil ta.

SKILTE LAG: På en generalforsamling 31. mars 2005 ble en deling av Kværner-konsernet offentliggjort. Kvaerner (UK) Ltd ble skilt ut og overtatt av ledelsen i det daværende Kværnerkonsernet, med konsernsjef Leif Chr. Salomonsen ( nr. to f.v.) i spissen. Runar Nilsen (lengst til venstre) Lone Fønss Schrøder og Kjell Inge Røkke er også med på bildet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
SKILTE LAG: På en generalforsamling 31. mars 2005 ble en deling av Kværner-konsernet offentliggjort. Kvaerner (UK) Ltd ble skilt ut og overtatt av ledelsen i det daværende Kværnerkonsernet, med konsernsjef Leif Chr. Salomonsen ( nr. to f.v.) i spissen. Runar Nilsen (lengst til venstre) Lone Fønss Schrøder og Kjell Inge Røkke er også med på bildet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

Nilsen forteller at den siste av en mengde rettstvister nå er ute av verden, enten ved dommer eller forlik. Det dreier seg om i sin tid enorme krav, for eksempel erstatningskrav for miljøskadelige utslipp og asbestskader fra gamle Kværner/Trafalgar House' industrivirksomheter i USA, i tillegg til rene forretningstvister.

Det Nilsen er mest fornøyd med å ha løst, er tvisten med pensjonskassen i det britiske industrikonsernet Trafalgar House, som norske Kværner kjøpte midt på 1990-tallet.

- Veldig fornøyde Den britiske pensjonsfloken dreide seg om potensielle milliardkrav på grunn av sviktende pensjonsinndekning, men Nilsen og hans partnere fant til slutt en løsning.

I Dagens Næringsliv ble dette i 2006 beskrevet som en «omfattende og kompleks avtale» hvor pensjonskassen ble skilt fullstendig ut fra det tidligere Røkke-konsernet.

- Vi er veldig fornøyd med å ha løst problemene med den store engelske pensjonskassen på en måte som ble bra for pensjonistene, vi er fornøyde med å ha fått restrukturert og solgt alle de operative selskapene på en måte som gjorde at det ble varige bedrifter og arbeidsplasser, og at vi har klart å løse den ganske store mengden av tvistesaker, oppsummerer Nilsen.

Bedriftene som nå lever videre under nye navn og eiere, er blant annet en stor stålprodusent i Sheffield og et stålverk i Romania.

Røkke tett involvert I et intervju med Dagbladet i fjor, fortalte Nilsen hvordan den utradisjonelle finansoperasjonen begynte.

- Kjell Inge Røkke var tett involvert i diskusjonene. Han syntes det var en kreativ, god idé, forteller Nilsen.

Gulrota var et finansieringsopplegg som i beste fall kunne gitt Nilsen og hans fire partnere 100 millioner kroner på deling. Det håpet er det lenge siden de mistet.

- Det er mange år siden vi hadde håp om det. Men vi har løst ganske kompliserte utfordringer i konsernet, på en måte som er bedre for alle involvert. Sånn sett er vi fornøyde, sier Runar Nilsen, som regner med at punktum nå om kort tid er satt.

DAGBLAD-INTERVJU: Runar Nilsen ble i fjor intervjuet i Dagbladet om problemene som nå ser ut til å bety slutten for et uvanlig forretningseventyr. Faksimile fra Dagbladet 27. mai 2014.
DAGBLAD-INTERVJU: Runar Nilsen ble i fjor intervjuet i Dagbladet om problemene som nå ser ut til å bety slutten for et uvanlig forretningseventyr. Faksimile fra Dagbladet 27. mai 2014. Vis mer