Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkkes hersketeknikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Jeg reagerer på at maktpersoner forkler misbruk av makt bak noble følelser.» Spesialrådgiver og korrupsjonsjeger Eva Joly har igjen tatt bladet fra munnen i Tønne-saken. I en debatt under Mediefestivalen i Bergen denne uka anklaget den berømte juristen styreformannen i Aker Kværner, Kjell Inge Røkke, og enkelte politikere for å bruke Tore Tønnes selvmord til å styre presse og påtalemyndighet. Røkke har som kjent nektet å bidra til åpenhet omkring sin egen rolle i saken. Han har i stedet kontaktet journalister, redaktører og Økokrim underhånden og i meget sterke ordelag, på telefon, for å påvirke prosessen som fikk en så tragisk utgang.
  • Joly har flere ganger tidligere uttalt seg i generelle vendinger, men likevel svært tydelig, om problemstillinger som ble satt under debatt i Tønne-saken. Særlig har hun pekt på en særnorsk tradisjon for innavl rundt maktens bord, der de samme menneskene opptrer med forskjellige hatter i en rolleblanding som skriker på karanteneregler. Norge har et problem med habilitet, ifølge Joly, som med autoritet og uavhengighet karakteriserer industri- og finansmannen Røkkes hersketeknikker som uanstendige.
  • I ei ny bok, «Mektig og avmektig», om Tønne-saken, går det fram hvordan Røkke stadig opptrer med sterkt engasjement i kulissene for å legge bånd på mediene, fra direkte trusler mot Dagbladet til faglige råd, etter at Tønne var død, til Økokrims ledelse om at saken skulle vært henlagt. I tragediens kjølvann, mens alle parter befinner seg i en tilstand av fortvilelse, sorg og medopplevelse med de pårørende, inntar Røkke en hardnakket, tilbaketrukket posisjon. Han gjør som makten gjør når den er mektig nok: lukker døra for å hindre innsyn.
  • Røkke er uforutsigbar, men har lyktes i å holde døra lukket. Han uttaler seg bare til mediene når han har regien selv. Det er en strategi han har fulgt med hell, men som glipper når han trolig i løpet av høsten blir stilt for retten tiltalt for korrupsjon og dokumentfalsk i forbindelse med båtførerbeviset. Det er unektelig lærerikt også for pressen at Eva Joly med sin brede og internasjonale erfaring påpeker at Røkke bruker Tønnes selvmord til å oppnå en form for offentlig immunitet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media