Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkkes kamp mot danske finansakrobater

BERGEN/OSLO/KØBENHAVN (Dagbladet): Kjell Inge Kjell Inge Røkke og hans kobbel av advokater jobber på spreng for å redde mest mulig av pengene etter finansbedrageriet. Festen kan være over for de danske finansakrobatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke-svindelen: Thorsen arrestert

Den risikogale dansken Kurt Thorsen har nå gått under jorda, og nekter å svare på andre spørsmål enn dem han får fra politiet.

- I denne saken kan det være begått en rekke lovbrudd som vi vil forfølge, sier Røkke til Dagbladet.

Den danske advokaten John Adamsen har skriftlig bekreftet gyldigheten av en selvskyldnerkausjon fra PFA Byg som nå har vist seg å være falsk. Den samme advokaten skal ha jobbet for entreprenør Kurt Thorsen og LGT Bank i Liechtenstein.

Mye taler for at styreformannen i Aker RGI er blitt offer i en av de største bedragerisakene som er blitt etterforsket i Danmark. Foreløpig er det bekreftet falske garantier for 1,8 milliarder danske kroner, over to milliarder norske, men politietterforskerne utelukker ikke at det kan bli mer.
Den siktede direktøren Rasmus Trads (53) har erkjent fire falske garantidokumenter i perioden februar 1998 og fram til 13. januar i år.

Pent antrukket ble han i går smuglet inn til et rettsmøte i Politigården i København. Der ble han varetektsfengslet i 13 dager med brev- og besøksforbud.

Til politiavhør

En annen av Thorsens advokater, Ebbe Mogensen, uttalte i går at Thorsen langtfra har gjemt seg.

- Han skal avhøres av politiet fredag, sier Mogensen.

Til Dagbladet var Thorsen så kort:

- Jeg har ingen kommentar. Han ville følgelig ikke svare på spørsmål om han ville tilbakeføre aksjene til Aker RGI, om han ville klare å finansiere kjøpet eller i det hele tatt hvor han var. Tidligere på dagen svarte hans mobiltelefon med en automatisk telefonsvarer for et engelsk teleselskap.

Advokatbevitnet

Kjell Inge Røkke sier til Dagbladet at det 13. januar ble utstedt en selvskyldnergaranti av PFA Byg Eiendomsaktieselskab overfor Aker RGI til avløsning for garantien av 21. desember 1998.

Den skulle dekke oppgjør av den samlede kjøpesummen på 845 millioner kroner for aksjene, tillagt renter og omkostninger seinest ved forfall 31. mars 1999.
- Selvskyldnergarantien er undertegnet av André Lublin som styreformann og Rasmus Trads som administrerende direktør i PFA Byg.

Underskriftenes riktighet er bevitnet av advokat John Adamsen i Zenith Advokater i København, som også har avgitt såkalt Legal Opinion om garantiens gyldighet, opplyser Røkke.

Han vet ikke om advokat John Adamsen var tilstede da garantien ble undertegnet.

- Dårlig emosjonelt

- Det spiller da heller ingen rolle så lenge han har oppgitt seg selv som vitne. Denne garantien ble utstedt for å perfeksjonere vår posisjon, sier Røkke.
Advokat Adamsen sendte ut en pressemelding i går kveld der han tar sterk avstand fra påstandene fra Kjell Inge Røkke.

- Min vitterlighetspåtegning på selvskyldnerkausjonen vedrørte bare Rasmus Trads underskrift. André Lublins falske underskrift er påført dokumentet etterpå og uten min viten eller godkjennelse. Rasmus Trads fortalte den 13. januar at André Lublin var på utenlandsreise og derfor ikke kunne underskrive selvskyldnerkausjonen, sier John Adamsen.

Kjell Inge Røkke legger ikke skjul på at han misliker situasjonen. - Emosjonelt sett er ikke dette bra i det hele tatt, men i mitt fag blir man ikke rik av emosjoner.
En rekke medarbeidere og advokater, både norske og danske, følger opp saken i Danmark. Vi forholder oss til den informasjon vi har fått, og mener fortsatt at vi står sterkt. Så lenge vi opererer i et rettssamfunn regner vi med å vinne fram.

<- Komfortabel

Røkke legger til at Aker RGI er blitt kontaktet av andre interesserte kjøpere av aksjeposten i Gefion, men inntil videre vil han og konsernsjef Bjørn Rune Gjelsten forholde seg til den opprinnelige kjøperen, altså De Soto Equity ApS ved Kurt Thorsen.

- Vi er komfortable med situasjonen i Gefion, et selskap med mye kontanter, med 8 000 lån som skal drives inn, en rekke eiendommer og et framførbart underskudd. Verdiene i Gefion kan med andre ord svært enkelt realiseres, sier Kjell Inge Røkke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media