Røkkes kapitalisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kjell Inge Røkkes bud på resten av aksjene i Aker har åpenbart vekket deler av finansmiljøet som han lenge har vært på god fot med. Representantskapets ordfører Borger A. Lenths reaksjon på vegne av minoritetsaksjonærene viser at Røkke står overfor kapitalister som også kan bruke makt, akkurat som han, dersom de føler at han tråkker dem for nær. Nå fornemmer de at han bryter med verdier de står for og verdier de forvalter.
  • Mange reagerer også på at Røkke begrunner sitt kjøp med at han vil gjøre som han vil uten innblanding fra Børsen og mediene. Aker er en av juvelene i den norske industrialismen og en stor arbeidsplass, og det er selvsagt at eierne bør vise størst mulig åpenhet i sin forretningsdrift og sine planer. Men Røkke har lært det han kan om kapitalismen i USA, og er mer interessert i hva som tjener ham økonomisk enn hva som tjener samfunnet. Men et ledd i hans etterutdanning som næringslivsleder bør være at den norske kapitalismen er annerledes enn den amerikanske, og at den som forvalter store verdier og har ansvar for mange arbeidsplasser har en forpliktelse overfor samfunnet som går ut over den personlige profitten.
  • Så kan også myndighetene selvsagt si at Aker er viktig for Norge, og stille spørsmålet om selskapet er tjent med at Røkke overtar alle aksjene og dermed hindrer innsyn. Statsråd Lars Sponheim har allerede raslet med de våpen han har. Det er bra. Derimot har det forbauset oss at LOs leder Yngve Hågensen har en så avslappet holdning til Røkkes begrunnelse for kjøpet. Så tilbakelent overfor kapitalen er vi ikke vant til at den sosialdemokratiske fagbevegelse er.
  • Kjell Inge Røkkes holdning til innsyn og samfunnsansvar er en vekker for både det norske aksjemiljøet og norsk offentlighet. Han har demonstrert den kalde og brutale siden ved kapitalismen. Troen på balanse mellom profitthensyn og samfunnsnytte har vært en hjørnestein i det norske systemet. Hvis ikke Røkke aksepterer denne kontrakten, kan han like godt ta pengene med seg tilbake til USA.