Røkkes lån og råkjør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det tok Kjell Inge Røkke tre år å slå under seg ett av Norges største og mest tradisjonsrike industriselskaper. Når han nå har kjøpt over 90 prosent av aksjene, tar han Aker RGI av børs, og tvangsutløser de siste aksjonærene. Det blir rettssak om verdien på disse aksjene, men det endrer ikke realitetene i saken. Næringsminister Lars Sponheim truer med å bruke ervervsloven og vil stille krav om langsiktighet og industriell virksomhet i Norge for å godta oppkjøpet. Heller ikke det kan stoppe Røkke.
  • Dermed har Røkkes kritikere fått rett. Vi har vært vitne til noe av det mest brutale som har skjedd i norsk næringslivs historie. Nå kan Røkke skalte og valte med selskapet slik han selv vil. Ingen kan forlange innsyn i hvordan han nå forvalter ressursene og hvilke konsekvenser det får for tusenvis av arbeidsplasser. Han kan forsyne seg fritt fra det som er kalt Akers pengebinge.
  • Dette er i seg selv ille nok. Men det som i tillegg er spesielt i denne saken, er at to av landets største banker har bidratt aktivt til Røkkes råkjør. Både Den norske Bank og Sparebanken Nor har gitt skyhøye lån til Røkke for at han skal gjennomføre sine planer. Lånet i DnB på 2,7 milliarder kroner er det største som noen gang er gitt til en privatperson. Kredittilsynet har kommet med skarp kritikk mot saksbehandlingen i de to bankene, selv om det formelle er i orden. Denne kritikken har bankene ikke tatt alvorlig. De har tvert imot avvist den på en arrogant og lettvint måte. Har bankene allerede glemt bankkrisen?
  • Nå krever ett av styremedlemmene i DnB, Ingjald Ørbech Sørheim, gransking av lånesaken. Kravet er allerede avvist. Men dette dreier seg ikke om lekkasjene til to aviser, som i seg selv kan være pinlige nok for DnB. Når det fra mange hold, blant annet fra Kåre Willoch, er kommet så viktige innvendinger mot lånesaken, bør det være en plikt å sette i gang gransking. Dette står om tilliten til landets største bank. Det har bankledelsen dessverre ikke oppfattet.