Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkkes nye klimabusiness

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter at EU presenterte sin nye klimapakke, offentliggjorde Aker at datterselskapet Aker Clean Carbon vil bygge et stort testanlegg for CO{-2}-fangst på Kårstø. Aker satser 875 millioner kroner på anlegget, men forutsetter at staten kommer inn med 20-40 prosent støtte. Røkke og hans medarbeidere legger ikke skjul på at de ikke gjør dette av idealisme. De ser for seg at bygging av karbonfangstanlegg kan bli en like stor industri som bygging av oljeplattformer i dag.

Reaksjonene på Akers klimasatsing er uvanlig samstemt positive over hele den klimapolitiske skalaen fra miljøbevegelsen til Frp. Olje- og energiminister Åslaug Haga vil ha en gjennomgang av planene så raskt som mulig. Teknologiorienterte Bellona jubler. Og LO som også er opptatt av at det utvikles en norsk miljøteknologi, forventer at regjeringen støtter prosjektet.

Det er grunn til å ønske Aker og Røkkes inntog på klimaarenaen velkommen. Men det utløser også et dilemma. De rødgrønne har lovet fullskala rensing på Kårstø fra 2011-2012, men Aker kan ikke levere fullskalaanlegg før i 2013. Spørsmålet som allerede stilles, er om regjeringen bør utsette sin egen månelanding med et år for at norsk teknologi skal få være med i konkurransen om å bygge romskipet. Et år fra eller til kan vel ikke spille noen rolle i en slik sammenheng, vil det bli hevdet.

Problemet er at det har vært så mange «år fra eller til» i norsk gasskraftdebatt. Fullskalarensingen på Kårstø har blitt utsatt fra 2009 til 2011/2012 og ved testanlegget på Mongstad som skal stå ferdig i 2010 blir det ikke CO{-2}-deponering som lovet. Sterke krefter vil slåss for norsk miljøteknologi, andre vil mene at rensing må iverksettes snarest mulig med den beste og mest kostnadseffektive metoden, uansett hvilket flagg det er på teknologien. De stadige utsettelsene har trengt regjeringen opp i et hjørne og redusert dens handlingsrom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media