Røkkes nye klimabusiness

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagen etter at EU presenterte sin nye klimapakke, offentliggjorde Aker at datterselskapet Aker Clean Carbon vil bygge et stort testanlegg for CO{-2}-fangst på Kårstø. Aker satser 875 millioner kroner på anlegget, men forutsetter at staten kommer inn med 20-40 prosent støtte. Røkke og hans medarbeidere legger ikke skjul på at de ikke gjør dette av idealisme. De ser for seg at bygging av karbonfangstanlegg kan bli en like stor industri som bygging av oljeplattformer i dag.

Reaksjonene på Akers klimasatsing er uvanlig samstemt positive over hele den klimapolitiske skalaen fra miljøbevegelsen til Frp. Olje- og energiminister Åslaug Haga vil ha en gjennomgang av planene så raskt som mulig. Teknologiorienterte Bellona jubler. Og LO som også er opptatt av at det utvikles en norsk miljøteknologi, forventer at regjeringen støtter prosjektet.

Det er grunn til å ønske Aker og Røkkes inntog på klimaarenaen velkommen. Men det utløser også et dilemma. De rødgrønne har lovet fullskala rensing på Kårstø fra 2011-2012, men Aker kan ikke levere fullskalaanlegg før i 2013. Spørsmålet som allerede stilles, er om regjeringen bør utsette sin egen månelanding med et år for at norsk teknologi skal få være med i konkurransen om å bygge romskipet. Et år fra eller til kan vel ikke spille noen rolle i en slik sammenheng, vil det bli hevdet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer