Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkkes nye renselsesprosess

Vil satser på C02-fangst på Kårstø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke og Aker har bestemt seg for å bygge det som kan bli verdens første og største karbonfangstsenter på Kårstø, i Rogaland, skriver Aker på som hjemmeside i dag. Anlegget skal være i full drift fra 2009 og vil koste 875 millioner kroner. Selskapet legger ikke skjul på at de tror det er penger å tjene på å utvikle denne typen teknologi.

Derfor ønsker Aker å bygge kabonsfangssenteret som et demonstrasjonsanlegg, og det vil bli satt i livet uansett om selskapet får oppdraget med å bygge et fullskala renseanlegg på Kårstø, en konkurranse selskapet allerede har meldt seg på i.

Avgjørelsen om dette anlegget tas i 2009, og det skal stå ferdig i 2011 eller 2012, ifølge regjeringens løfter.

Fremtidige markeder

«Hensikten med det nye prosjektet er ikke først og fremst teknologiutvikling, men utvikling av byggemetoder og effektive gjennomføringsmodeller som gjør karbonfangst rimelig nok til at det blir billigere å rense enn å forurense», skriver Aker på sin hjemmeside.

Disse anleggene er vårt framtidige marked. Om noen tiår kan bygging av karbonfangstanlegg være en like stor industri som bygging av oljeplattformer er i dag. Vårt mål er at Aker Clean Carbon skal være i første rekke når denne miljøindustrien finner sin form, sier Arne Langøy, styreformann og konsernsjef i Aker ASA.

Positiv minister

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) vil ikke love et ja til Akers planer, men sier hun er svært positiv.

FÅR CO2-RENSING: Her er inngangspartiet til StatoilHydro og Naturkrafts anlegg på Kårstø. Foto: SCANPIX
FÅR CO2-RENSING: Her er inngangspartiet til StatoilHydro og Naturkrafts anlegg på Kårstø. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg merker meg at Aker ser langsiktige og industrielle muligheter i CO2-fangst, sier til NTB.

Ifølge Aker blir anlegget det største i sitt slag i verden.

- Vi vil nå bringe dette videre fra forskning og utvikling, og vise at det kan gjøres kommersielt, sier styreformann og konsernsjef Leif-Arne Langøy i Aker ASA til Aftenposten. 

<B>STORE PLANER</B>: Kjell Inge Røkke
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media