Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røkkes nye ritt

Kjell Inge Røkke er kommet inn i den norske kapitalisme som et vindkast ved Stad. Hans iøynefallende livsstil er en duft av den store verden. Hans privatfly har knapt sin make. Yachten er som et kongeskip. Kjæresten Celina likner det amerikanerne kaller a trophy wife. Og som industrieier er han så stor at han fyller avissidene når han gjør et raid. Men det er sånne folk som driver kapitalismen framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det markedsstyrte økonomiske system er nemlig slik innrettet at det fra tid til annen kjører seg fast. Noen ganger gir det seg uttrykk i dype kriser, andre ganger foregår det på bedriftsplanet. De får ikke til lenger det de var veldig gode på for kort tid siden. Da må det forandringer til. Det må omstruktureres, omstilles. flyttes eller nedlegges, man må finne på nye produkter og produksjonsmetoder, nye design og nye markeder.

,,Det er dette kapitalismen har investeringskapital til. I Sverige har de hatt fenomenet Wallenberg i generasjon etter generasjon. I Danmark har de hatt A. P. Møller. I de store kapitalistiske økonomiene er det mange. Men i Norge har vi ikke hatt noen store kapitalister med industriell erfaring og en fiskers risikovilje, bortsett fra i noen lokalsamfunn. De forsvant etter Napoleonskrigene da de store handelshus som Collett og Anker gikk under.

,,Istedet måtte den norske kapitalismen ty til staten da industrialiseringen satte inn i siste halvdel av det 19.århundre. Vi fikk det Francis Sejerstdd kaller et kompensatorisk borgerskap, der staten representerte kapitalen og politikere spilte rollen som strateger. Det var denne tradisjonen Arbeiderpartiet kunne bygge på da det overtok makten for alvor etter 2. verdenskrig. Og selv så seint som i vinter ble statens engasjement i IT-Fornebu begrunnet ut fra denne tradisjonen.

,,Men nå har vi altså fått Kjell Inge Røkke. Han har mye penger, i alle fall etter norsk målestokk. Men det blir lite mot Wallenbergenes sfære. Fortsatt kan det nok derfor bli bruk for kompensatoriske grep i det norske system.

Dessuten har Wallenbergene spilt med større åpenhet enn Røkke. Det var sjelden tvil om deres nasjonale strategi. Røkkes strategi må vi gjette oss til. Han lukket jo porten etter seg da han overtok Aker. Hittil virker han er både langsiktig og kortsiktig. Hans planer med Aker Maritime er, såvidt jeg har kunnet følge med, endret en håndfull ganger på noen måneder. Selv de som er innenfor næringslivet er i villrede om hvor langsiktig han er. Kværner-sjefen Kjell Almskog sier det slik på spørsmål om han stoler på Røkke: «Stoler og stoler. Jeg er jo ikke naiv, og gjør meg jo noen tanker.»

,,På den annen side har ikke Røkke drevet noen påfallende slaktervirksomhet i de bedriftene han har ervervet. Han ble tvunget av den amerikanske kongressen til å legge ned fiskerivirksomheten i Alaska, og Akers sementdivisjon ble solgt dels som følge av EU-krav. Norway Seafood har han ennå, og i Melbu ser de fortsatt på ham som en redningsmann.

,,Røkke overtar aksjene i Kværner etter en annen stor kapitalist, nemlig Bergesen-rederiet. De har jo egentlig ikke fått det til i Kværner. De var med på eventyrferden over Nordsjøen med Erik Tønseth der de kjøpte dyrt og solgte billig. I industrikretser og på børsen er man heller ikke helt tilfreds med det som er gjort etterpå. Og det er slett ikke utenkelig at Røkke er bedre til å drive industri på dette nivå enn både skipsrederne og advokatene som går igjen som Tordenskjolds soldater i norske bedriftsstyrer.

,,I dag flytter imidlertid Røkke inn på Strømbo gård ved Arendal der Herlofson-familen residerte før krakket i 1886 tok kapitalen deres. De var en slags Wallenberg på Sørlandet i siste halvdel av 1800-tallet. Her skal Røkke hvile ut mellom rittene i sørlandsskjærgården i helga. Som ved en skjebnens lune ble også Det norske arbeiderparti stiftet et lite steinkast unna gården i 1887. I dag er Det norske arbeiderparti i ferd med å slippe taket i tradisjonene fra den særnorske kapitalismen de overtok. Istedet står Røkke fram som det nyliberalistiske Norges Wallenberg. Og til det er han hjulpet fram av statens egen bank, DnB, skapt av en tidligere Ap-regjering. Det hele passer så perfekt at om han ikke var til, så måtte Arbeiderpartiet ha funnet ham opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media