Røkkes nye superdame

Hun er liten og sped, men har stor kraft, sier de som jobber tett på henne. Danske Lone Fønss Schrøder har tatt på seg Norges tøffeste styreverv hos Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun skal hjelpe Kjell Inge Røkke med å få gjeldstyngede Aker Kværner med sine 40000 arbeidsplasser til å gå i pluss. På generalforsamlingen i går ble hun valgt til styreformann i morselskapet Kværner ASA. Hun avløser sjefen sjøl, som etter oppdelingen av Aker Kværner overtar som konsernsjef.

En tydelig kvinne

- Nå er det børsintroduksjonen av selskapene Aker Kværner og Aker Yards som blir viktig. Det er viktig at disse industriselskapene kan konsentrere seg om kundene, om å posisjonere seg internasjonalt, og slippe å bruke energi på å løse gamle problemer. Derfor er problemene Sea Launch og rakettoppskytingsprosjektet Philadelphia-verftet lagt til morselskapet, sier Fønss Schrøder.

Hun er ingen draktdame, men uformelt kledd i moderne bluse og skjørt, og med en genser slengt over skuldrene. Håret er bleket i striper, og passe rufsete oppsatt. Om ikke utseende og påkledning signaliserer autoritet, gjør blikk og talemåte det. Fønss Schrøder skravler ikke, i hvert fall ikke med journalister.

Hun karakteriseres som en kvinne med stor gjennomføringskraft og sterke analytiske evner. Hun er tydelig og sier ting rett ut. Derfor har hun satt seg i respekt hos Røkke.

Hennes CV er imponerende. Hun tok juss på to år. Yrkeserfaring har hun først og fremst fra ulike lederposisjoner i Danmarks største næringslivskonsern, A.P. Møller-Mærsk, der hun var i 21 år.

Nå har økonomen og juristen ingen fast jobb - hun er hjemmeværende med fem barn i alderen tre til ni år.

Tre er hennes og ektemannens egne, to tilhørte broren og svigerinnen, som omkom i flyulykken på Linate-flyplassen i Italia i 2001.

Mange styreverv

Men de mange tunge styrevervene hun har i Danmark, Norge og Sverige betyr mye reisevirksomhet. I Oslo sitter hun i tre styrer - foruten Kværner er det Yara International ASA (tidligere Hydro Agri) og rederiet Leif Høegh & Co. Hun kan flytabellene utenat: Skal hun ha et styremøte i Oslo, reiser hun om morgenen etter frokost med barna, og alltid hjem med fly på ettermiddagen.

- Er styreledervervet i Kværner det tøffeste du har?

- Jeg har ikke lyst til å rangere styrevervene. Hvert selskap har sine problemer. Og man kan ikke drive med industriell virksomhet i vår del av verden uten at det er utfordrende, for å si det slik.

- Vi har en debatt om kvinner i styrene, og en næringsminister som truer med kvotering ved lov. Hva synes du om det?

- Jeg er ikke opptatt av om styremedlemmer er menn eller kvinner, men av at de har kompetanse. Og et styre bør ha mennesker med ulik kompetanse, slik også det nye Kværner-styret har.

Selv om hun er imot kvotering, var i hvert fall Røkke og valgkomiteen stolte av å kunne presentere en kvinnelig styreformann i nye Kværner. Der heter det fortsatt formann og ikke leder.

- Fønss Schrøder kom inn i styret for under ett år siden og har vært et lykkelig valg. Det falt helt naturlig å gå inn for henne som formann. Hun har engasjert seg sterkt i selskapets ulike problemer, er løsningsorientert og tydelig. Det er merkbart at hun har stor operativ erfaring. Man kan ikke lære å bli et kompetent styremedlem ved å gå på kurs, sier Knut Traaseth, direktør i Aksjonærforeningen og medlem av Aker Kværners valgkomité.

Industrihistorie

- I dag har vi skrevet industrihistorie, sa en svært fornøyd Kjell Inge Røkke da han i går fikk godkjent restruktureringen av Aker Kværner.

RESPEKT: Fembarnsmoren Lone Fønss Schrøder (43) har satt seg i respekt hos Kjell Inge Røkke. På Aker Kværners generalforsamling i går ble hun valgt til styreformann.