Kjell Inge Røkkes oljedrøm omtales i den omstridte boka

Røkkes oljedrøm

I den omstridte boka om Aker beskrives Kjell Inge Røkke både som impulsiv og kjølig beregnende. Han hadde tidlig en drøm om å bygge opp sitt eget oljeselskap.

INTELLIGENT OG IDIOT: I den omstridte boka beskrives Kjell inge Røkke som både intelligent og idiot, men også som en hærfører som finner løsninger der andre bare ser problemer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
INTELLIGENT OG IDIOT: I den omstridte boka beskrives Kjell inge Røkke som både intelligent og idiot, men også som en hærfører som finner løsninger der andre bare ser problemer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Allerede da Kjell Inge Røkke kom hjem til Norge fra USA på midten av 1990-tallet, hadde han med seg drømmen om å bygge opp en uavhengig oljeoperatør på norsk sokkel.

Det kommer fram i den omstridte boka «Eventyrerne - en fortelling om Aker i vår tid», som ble lagt ut på hjemmesiden til Aker Asa torsdag ettermiddag. Her skriver forfatter Henrik H. Langeland at av alle Kjell Inge Røkkes industrielle vyer, er dette drømmen som det har tatt lengst tid å realisere. Men, også den som til dags dato, har vært mest vellykket.

Tornefull vei

Veien fram til Aker BP har vært usedvanlig tornefull. Forfatter Langeland skriver at mye av oljesuksessen skyldes iherdighet, standhaftighet og snarrådighet.

«Mye skyldes også ikke-intenderte hendelser, for ikke å si rene og skjære tilfeldigheter».

Noe kan kanskje skyldes Kjell Inge Røkkes personlighet. Blant Røkkes nærmeste medarbeidere gjennom mange år er beskrivelsene av moldenseren mangeartede.

I boka siteres Røkkes nære medarbeider Olav Revhaug slik: «Kjell Inge kan utfordre oss, han kan pushe oss og han kan tenke både kreativt og aggressivt, men in the end er han alltid rasjonell. Vi hadde aldri overlevd og vært der vi er i dag, hvis vi ikke hadde hatt en hærfører med hans visjoner, selv om visjonene til tider kan være ganske vidløftige.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer