Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell Inge Røkkes oljedrøm omtales i den omstridte boka

Røkkes oljedrøm

I den omstridte boka om Aker beskrives Kjell Inge Røkke både som impulsiv og kjølig beregnende. Han hadde tidlig en drøm om å bygge opp sitt eget oljeselskap.

INTELLIGENT OG IDIOT: I den omstridte boka beskrives Kjell inge Røkke som både intelligent og idiot, men også som en hærfører som finner løsninger der andre bare ser problemer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
INTELLIGENT OG IDIOT: I den omstridte boka beskrives Kjell inge Røkke som både intelligent og idiot, men også som en hærfører som finner løsninger der andre bare ser problemer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Allerede da Kjell Inge Røkke kom hjem til Norge fra USA på midten av 1990-tallet, hadde han med seg drømmen om å bygge opp en uavhengig oljeoperatør på norsk sokkel.

Det kommer fram i den omstridte boka «Eventyrerne - en fortelling om Aker i vår tid», som ble lagt ut på hjemmesiden til Aker Asa torsdag ettermiddag. Her skriver forfatter Henrik H. Langeland at av alle Kjell Inge Røkkes industrielle vyer, er dette drømmen som det har tatt lengst tid å realisere. Men, også den som til dags dato, har vært mest vellykket.

Tornefull vei

Veien fram til Aker BP har vært usedvanlig tornefull. Forfatter Langeland skriver at mye av oljesuksessen skyldes iherdighet, standhaftighet og snarrådighet.

«Mye skyldes også ikke-intenderte hendelser, for ikke å si rene og skjære tilfeldigheter».

Noe kan kanskje skyldes Kjell Inge Røkkes personlighet. Blant Røkkes nærmeste medarbeidere gjennom mange år er beskrivelsene av moldenseren mangeartede.

I boka siteres Røkkes nære medarbeider Olav Revhaug slik: «Kjell Inge kan utfordre oss, han kan pushe oss og han kan tenke både kreativt og aggressivt, men in the end er han alltid rasjonell. Vi hadde aldri overlevd og vært der vi er i dag, hvis vi ikke hadde hatt en hærfører med hans visjoner, selv om visjonene til tider kan være ganske vidløftige.»

- Jeg forstod ikke

Fagforeningsmannen og styremedlemmet i Aker, Atle Tranøy, sier:

«Kjell Inge er jo intelligent. Av og til opptrer han impulsivt og følelsesbasert som om han er stokk stein idiot. Andre ganger kald og kjølig beregnende. Og der alle andre ser kun problemer, så kan han plutselig se en løsning, en innfallsvinkel ingen andre har tenkt på.»

«Det er ting i den skallen som ikke andre har. Hans evne til å kombinere den type intelligens han omgir seg med hos sine nærmeste, med sin egen risikovillighet og kreativitet, skaper en unik kombinasjon.»

Til Dagbladet sier Tranøy at han står for denne beskrivelsen som er gjengitt i boka.

- Røkkes drøm om et oljeselskap sammenfalt for øvrig med Akers ønske om det samme. Vi hadde jobbet med mulighetene for å bli rettighetshavere og en oppstrømsaktør på norsk sokkel. Det framstod for oss som attraktivt i den verdikjeden vi hadde bygd opp, sier Tranøy.

Nye oljemiljøer

Etter at Saga Petroleum ble fusjonert inn i Norsk Hydro 31. desember 1999 ble det et politisk behov for å skape flere norske oljemiljøer enn det vi hadde i Statoil og Norsk Hydro. Det tredje selskapet DNO hadde hadde rettet sitt fokus mot utenlandske felt.

Myndighetene ønsket seg et selskap som kunne ha interesse av å utforske mindre olje- og gassfelt og i tillegg overta det som blir kalt haleproduksjon i eksisterende felt.

Aker Energy så dagens lys i 1999 gjennom Aker Maritime, men da hadde Kjell Inge Røkke i flere år lekt med idéen om å opprette et nytt og privateid oljeselskap. Han var klar for å innfri politikernes ønsker. i 2001 fikk selskapet tildelt sin første lisensandel i kompaniskap med den tyske operatøren RWE-DEA.

Økonomiske problemer

Den første brønnen på Agat-feltet utefor Måløy var tørr. Så kom problemene med kreditorer som krevde sanering i hele Aker-systemet på grunn av store økonomiske problemer i 2003. Aker Energy ble solgt til OER Oil, og Røkke måtte rykke tilbake til start.

I 2003 gikk alt så mye bedre. Aker-konsernet hadde 55 000 ansatte og omsatte for 80 milliarder kroner. Aker Exploration ble stiftet i 2009 og begynte samtidig å kjøpe seg opp i Det norske oljeselskap og sikret seg med det en eierandel i det store Sverdrupfeltet.

Det var stor mangel på leterigger i bransjen. De store oljselskapene brukte dem i eksisterende felt. Myndighetene innførte nye refusjonsordninger. Leteselskapene skulle nå få tilbakebetalt 78 prosent av kostnadene hvis de boret tørt.

Aker Explorations hadde en annen forretningsidé. De ville ta betalt for boreoppdrag i form av feltandeler. Hvis de boret tørt, ville de selv bære kostnadene. Hvis de traff på tilstrekkelig med olje eller gass, fikk de medeierskap i feltet. Leteriggene ble bygd av Aker Kværner og Aker Solutions på Stord og eid av Aker Drilling. Det ble et gedigent tapsprosjekt.

Så prøvde Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen seg på noe nytt igjen. De ville starte et semistatlig selskap som motvekt til Statoil der Aker og BP skulle eie 40 prosent hver og det statlige Petoro skulle ha 20 prosent av aksjene. Planen ble torpedert av statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og olje- og energiminister Åslaug Haga.

Mest verdifulle investering

Først i 2016 ble drømmen om et eget oljeselskap til realiteter som holdt vann. Øyvind Eriksen hadde opprettholdt kotakten med Bernard Looney som var blitt sjef for hele BPs oppstrømsvirksomhet. I begynnelsen av mai 2016 ringte Looney til Eriksen og fortalte at de ville selge seg helt ut av norsk sokkel. Eriksen og Røkke tok første fly over Nordsjøen til London. De møtte BPs toppsjef Bob Dudley.

Etter fem dagers forhandlinger var Røkke og Dudley enige om betingelsene. Etter noen dager til ble de også enige om navnet Aker BP, noe som ble offentliggjort 10. juni 2016.

Tida etterpå har vist at Aker BP er blitt konsernets i særklasse konsernets mest verdifulle investering. I dag er Aker BP verd mer enn 70 milliarder kroner.

- Godkjent av Aker

Det var Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA som valgte å publisere den omstridte boka, men uten at forfatteren eller forlaget Tiden visste om det. Røkke ville ikke godkjenne manuset fordi han mente det var for dårlig. Forlaget gir ut boka neste uke.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA sier til Dagbladet at selskapet har gjort det siste bokmanuset tilgjengelig, og at de overlater til leserne å danne seg sin egen mening om innholdet.

Forfatter Henrik H. Langeland sier at boka kommer i butikkene neste uke.

- Den har gjennomgått en normal redaksjonell sluttbehandling og kvalitetssikring, men inneholder selvsagt ikke andre historier enn det som er godkjent av Aker, sier Langeland.

Om seg selv og sin plass i Olje-Norge siteres Kjell Inge Røkke på dette i boka:

«Jeg skulle vært mye mer tålmodig, langsiktig. Jeg forstod ikke godt nok trendene i olje- og gassnæringen på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet da jeg kunne ha kjøpt opp masse billig.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!