OLJE: Sammen med staten ble det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap taperen i den nye fordelingen av Sverdrup-feltet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
OLJE: Sammen med staten ble det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap taperen i den nye fordelingen av Sverdrup-feltet. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Røkkes oljeselskap og staten tapte 1,3 mrd på den nye fordelingen

Det norske oljeselskap klagde på fordelingen av Sverdrup-feltet. Det var ikke så smart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Da Statoil i vinter la frem et forslag til fordeling av Sverdrup-feltet var det bare Det norske oljeselskap som ikke var fornøyd.

Selskapet, med Sverre Skogen som styreleder og Kjell Inge Røkke som et av styremedlemmene, klagde på fordelingen, noe som nå ikke ser ut til å ha vært et særlig smart trekk.

Mens Lundin Petroleum og Maersk Petroleum ble vinnerne i den nye fordelingen av Sverdrup-feltet, ble Det Aker- og Røkke kontrollerte Det norske oljeselskap (Røkke eier 67 prosent av Aker som igjen eier 49,9 prosent av Det norske) og statseide Petoro taperne.

To tapere og to vinnere
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank mener den nye fordelingen av Sverdrup-feltet betyr 2,5 kroner ned på aksjekursen på Det norske oljeselskap.

Basert på antallet aksjer betyr det at nederlaget etter klagen på den opprinnelige fordelingen fra i vinter reduserer verdien på Det norske med 505 millioner kroner.

Les også: Det norske med ferske oljefunn

Den tapte andelen for Det norske tilsvarer det Maersk Petroleum fikk sin andel økt med - en drøy halv milliard kroner.Sveen-Nilsen har også regnet seg frem til at den økte prosentandelen for Lundin tilsvarer 2,6 kroner mer per aksje.

Basert på antall aksjer betyr det at Lundin anslås å være 809 millioner kroner mer verdt med den nye fordelingen enn den opprinnelige fra i vinter.

Den økte andelen til Lundin tilsvarer reduksjonen i andelen til statseiede Petoro og verditapet for staten tilsvarer følgelig 809 millioner svenske kroner (765 norske kroner).

Det betyr at klagen på den opprinnelige fordelingen fra i vinter, som Det norske stod bak, har gitt Det norske og Petoro et samlet verditap på knapt 1,3 milliarder kroner, mens Lundin og Maersk har vunnet tilsvarende.

Store Tall
Sverdrup-feltet er tidligere anslått å ha olje for en brutto omsetningsverdi på 1.350 milliarder kroner, men det var med en oljepris på 100 dollar.

Sveen-Nilsen opererer med en netto nåverdi for andelshaverne på 130 milliarder kroner, noe som i så fall tilsvarer 1,3 milliarder kroner pr. prosent og 130 millioner kroner per tiendels prosent.

For Statoil, med sin uendrede 40 prosent andel, er det følgelig snakk om verdier for 52 milliarder kroner, mens det for Lundin er snakk om 29,4 milliarder kroner.

For Petoro tilsvarer andelen 22,6 milliarder kroner og for Maersk 11 milliarder kroner.

For Det norske tilsvarer den nye andelen en netto nåverdi på 15 milliarder kroner.

Rettslig etterspill?
Med disse verdiene i bakhodet er spørsmålet nå om fordelingen kan få et etterspill i retten.

Departementet opplyste i vinter om at et eventuelt søksmål om gyldigheten av vedtaket, eller krav om erstatning som følge av vedtaket, ikke kan reises uten at klageretten er benyttet og klagen avgjort av Kongen i Statsråd.

Dette oppfylte Det norske da det klagde på den første fordelingen i vinter, men om det Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap vil gå rettens vei er fremdeles et åpent spørsmål.

- Vi vil nå sette oss grundig inn i begrunnelsen før vi beslutter hvordan vi  forholder oss til vedtaket, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap.

Det norske faller
Etter den nye fordelingen har analytiker Sveen-Nilsens har et verdianslag på 95 kroner på Det norske og 146 svenske kroner på Lundin.

Det norske faller 5,8 prosent på Oslo Børs torsdag formiddag.

Lundin faller 0,35 prosent på Stockholmsbørsen.

Flere økonominyheter Riksbanken med rentesjokk
Børskaramell for Røkke og Fredriksen
Gustav tjente en halv milliard på aksjer