Røkkes renteutgifter: En million pr. dag

Hver bidige dag plusses én million kroner på Kjell Inge Røkkes milliardgjeld til DnB og Sparebanken NOR. De årlige renteutgiftene tilsvarer alene prisen på luksusyachten Aker RGI-bossen får bygd i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke avviser via informasjonssjef Per Eikrem i Aker RGI å kommentere sin finansielle status.

- Det blir nok lenge til du får Røkke til å fortelle om sin privatøkonomi, sier Eikrem.

Dagbladet vet likevel at Røkkes lån på 4,84 milliarder kroner i DnB og Sparebanken NOR er belastet med ca. 7,5 prosent rente. Rentesatsen er knyttet til pengemarkedsrenta, og blir justert opp og ned i takt med denne.

Bankene har i forbindelse med Røkke-lånene opptrådt som et konsortium, med identiske vilkår overfor finansmannen.

140 mill. allerede

Både DnB og Sparebanken NOR innvilget i august i fjor et lån på 2,42 milliarder kroner hver til Røkke. Bare siden dengang har rentekostnadene kommet opp i formidable 140 millioner kroner.

Årlig beløper rentene seg til rundt 365 millioner kroner, hvilket er omtrent det samme som luksusyachten Røkke får bygd i Italia koster. Fartøyet med 1200 kvadratmeter marmor, egen kino og frisørsalong skal etter planen hentes ved verftet i Viareggio i løpet av et par måneder. Prislappen havner antakelig et sted mellom 350 og 450 millioner kroner. Så også der har Røkke en regning å betale.

Knipe

Kjell Inge Røkke har brukt en vesentlig del av de 4,84 millardene han lånte av DnB og Sparebanken NOR til å kjøpe seg opp i Aker RGI. Han skulle ha betalt inn 2,7 milliarder til de to bankene allerede 15. desember, men måtte få fristen utsatt da det ikke lyktes ham å få full kontroll over selskapet.

Meningen var å tilbakebetale lånene ved hjelp av utbytte fra Aker RGI, men flere minoritetsaksjonærer sår tvil om lovligheten av dette. Jonatan AS, Norsk Matselskap AS og Taco Mons AS har tatt ut stevning for å få Oslo byrett til å hindre Røkke i å forsyne seg av Aker RGI-kassa.

Rettssaken kan hemme Røkkes evne til å betjene milliardlånene sine, og således sette finansmannen i en ubehagelig knipe. Første avdrag på lånene forfaller etter utsettelsen i april/mai.

Hele lånesummen på 4,84 milliarder kroner skal være innbetalt i august, i henhold til lånekontrakten.

DYRT LÅN: Kjell Inge Røkke fikk utsatt betalingsfristen i desember, men må spa fram 2,7 milliarder kroner til månedsskiftet april/mai.