Kjell Inge Røkke håver inn penger på tankskip et marked som boomer i USA. FOTO: Erik Hattrem
Kjell Inge Røkke håver inn penger på tankskip et marked som boomer i USA. FOTO: Erik HattremVis mer

Røkkes små tankskip håver inn millioner

Alt er ikke sorgen innen tank. Bare spør Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tankratene fra Persiabukta er elendige. Rederne taper penger og river seg i håret, men noen tjener svært gode penger på tankskipene sine andre steder i verden.

Kjell Inge Røkkes American Shipping Company håver nå inn på gullrater. Selskapet opererer i USAs lukkede Jones Act-marked med 10 produkttankere på 46.000 dødvekttonn. Der er ratene rekordsterke på grunn av av oljeboomen som USA nå opplever, og som mange mener vil fortsetter utover til 2020.

USA går fra å være importør til eksportør av olje og med amerikansk olje nesten 20 dollar billigere enn Brent-oljen fra Nordsjøen, vil også raffineriene i USA bruke egen olje. Og midt i dette landskapet opererer Røkkes American Shipping Company.

Jones Act fraktutgifter vil aldri spise opp differansen mellom WTI og Brent, men differansen gjør at det er rom for gode rater for de som frakter oljeprodukter på kysten av USA.

Tall fra Credit Suisse fredag viser at ratene nå er kommet opp i hele 100.000 dollar dag per skip, tilsvarende 573.000 kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som for ett år siden og for hver uke med disse ratene håver rederiet inn millioner.

De gode ratene har løftet aksjen til dagens vinner på Oslo Børs tirsdag, med en oppgang på 92 prosent. Så langt i år er aksjen opp hele 289 prosent.

Les også: Røkke vil kaste styrelederen i Det norske