<strong>PÅGREPET:</strong> Roland ble pågrepet i mars i år da politiet oppdaget at han hadde brutt innreiseforbudet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅGREPET: Roland ble pågrepet i mars i år da politiet oppdaget at han hadde brutt innreiseforbudet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Roland koster Norge minst en halv million

Rumenske Roland føler politiet gjør ham til en kriminell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rumenske Roland er tatt for å ha stjålet i underkant av 100 bokser snus og fire mislykkede forsøk på det samme. Han koster det norske samfunnet minst en halv million kroner.

- Jeg vet jeg har kostet Norge mye penger, sier Roland til Dagbladet.

Kostbar Men hvordan ble han så kostbar? Du kan se regnestykket i faktaboksen nedenfor, men i korte trekk: Den første straffesaken mot ham belastet samfunnet med omtrent 150 000 kr, når en regner på kostnadene til soning, forsvarer, tolk og politi.

I tillegg ble han utvist fra landet. Men Roland har kommet tilbake. To ganger. Og da politiet har funnet ut det, har mølla satt i gang igjen. Hans forsvarer Aase Karine Sigmond bestemte seg til slutt for å regne på totalkostnadene.

- Det er egentlig absurd. For bare noen år siden ville han fått et forelegg og han ville ikke kostet det offentlige noe mer, hvis han ikke gjorde noe på nytt, sier Sigmond til Dagbladet.

- Lange straffer for bagateller Da hun begynte å regne, kom hun raskt opp i en halv million kroner. Dagbladet har gått gjennom regnestykket med opplysninger fra Oslo tingrett, Kriminalomsorgens yrkesforbund og Politiets utlendingsenhet. Og totalsummen er minst 550 000 kroner.

- Nå kjemper politiet hardt for å få økte straffer for ganske bagatellmessig kriminalitet, fordi de vil sende ut signaler. Men mange av de som blir dømt i saker som dette, tar jo ikke sånne signaler. Retten hopper på politiets argumenter, uten å tenke over konsekvensene. Og da bruker samfunnet fryktelig mye ressurser på dette. Det er kanskje greit, men da må noen ta ansvar og si at det er sånn vi vil ha det. Vi er ved en korsvei: Ønsker vi å betale mer og mer for dette? Eller skal vi løse det på en annen måte, sier Sigmond.

<strong>FENGSLET:</strong> Roland sitter fengslet i Indre Østfold Fengsel Trøgstad for å ha stjålet 100 bokser snus og for å ha brutt et innreiseforbud til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FENGSLET: Roland sitter fengslet i Indre Østfold Fengsel Trøgstad for å ha stjålet 100 bokser snus og for å ha brutt et innreiseforbud til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Sigmond tror det er én ting som kan virke avskrekkende på mulige tyver.

- Det eneste jeg tror har noen effekt, er at oppdagelsesrisikoen blir større.

- Det beste landet Roland svarer raskt når Dagbladet spør hvorfor han kom tilbake, selv om han er utvist.

- Det er lett å svare på det: Jeg har en bror her og det er mulig å finne seg en jobb. Alt som jeg ikke har i Romania, kan jeg ha her. Norge er det beste landet i Europa, sier han.

Nå soner han i Indre Østfold fengsel i Trøgstad. Han sier han ikke er særlig plaget av å sitte i fengsel.

- Hvis man jobber, så får man litt dagpenger. Siden jeg ikke må betale for mat eller noe annet, sitter jeg igjen med mer etter en måned i fengsel enn jeg ville gjort i Romania, sier han.

- Dårlig samvittighet Men utvisningsvedtaket plager ham.

<strong>FORSVARER:</strong> Aase Karine Sigmond. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Aase Karine Sigmond. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil nok komme tilbake hit uansett. Men nå har jeg ikke mulighet til å jobbe lovlig. Jeg har ingen annen mulighet enn å jobbe svart. Jeg føler at politiet gjør meg til en kriminell. Jeg skulle gjerne ha jobbet og betalt tilbake alt jeg har kostet det norske samfunnet, bare utvisningsvedtaket ble slettet, sier han.

- Jeg vet at jeg har kostet det norske samfunnet mye penger. Jeg har dårlig samvittighet for det. Men det er ikke jeg som har satt meg i fengsel, bare fordi jeg kom tilbake hit. Jeg skjønner at jeg be dømt for tyveri. Men jeg sliter med å skjønne hvorfor jeg ble straffet nå. Norge burde ha bedre ting å bruke penger på, sier han.

Så mye koster en snustyv som bryter innreiseforbudet:

170 dager i fengsel a 2480 kr: 421 600 kr.
Fengslinger og hovedforhandlinger (advokat, tolk og andre utgifter): 82 470 kr.
Politiets uttransport (to ganger): 48 326 kr.
Sum: 552 396 kr
• Regnestykket er basert på gjennomsnittskostnaden for innsatte i Norge, som ifølge Kriminalomsorgens yrkesforbud er 905 000 kr i året. Dette er da delt på antall dager han har og skal sone.

Kostnadene til fengsling og hovedforhandling er basert på hva saker som dette vanligvis koster Oslo tingrett.
Politiets utlendingsenhet oppgir at gjennomsnittelig kostnad per uttransport er 24 163 kr. Dette inkluderer flybilletter og ledsakerkostnadene.
•  I tillegg kommer alle politiets utgifter til etterforskning og transport til og fra fengsling. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer