«Rolf kom ikke hjem fra fjellet denne gangen»

Familie og venner tok farvel med klatreren Rolf Bae (33) i Stavanger domkirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Rolf Bae døde på verdens nest høyeste fjell, K2 i Pakistan, fredag den 1. august.

- Du ble værende på K2. Det har vi forsonet oss med, sa Rolf Baes far, Jacob Bae i minnetalen for sin eneste sønn i Stavanger domkirke i dag. 

Da Rolf Bae ble savnet etter ulykken der ei isblokk raste sammen, bestemte familien at de ikke ønsket at andre skulle risikere livet for å finne ham. Dermed fikk han sin grav på K2.

- Rolf kom ikke hjem fra fjellet denne gang. Samtidig er vi svært glad for at de andre som klatret sammen med deg er hjemme igjen. Og vi tenker på at konen din kom ned, sa Jacob Bae.

Full kirke

Rolf Bae var gift med klatreren Cecilie Skog (33). Paret møttes på fjellet Elbrus i Russland i 2003. Hun overlevde ulykken, men mistet sin mann.

I formiddag tok familie og venner i en fullsatt Stavanger Domkirke et siste farvel med Rolf Bae.

En liten sti av lys førte opp til podiet, som var pyntet med store, grønne jordkloder med orange og lilla blomster. Et stort bilde viste Rolf Bae der han elsket å være: På fjellet, iført boblejakke og lue med en snødekt topp i bakgrunnen. Foran ham lå klatreutstyret.

SISTE FARVEL: Klatreren Rolf Bae (33) beskrives som en sosial person med en unik kjærlighet til naturen og folk rundt seg. Han døde på fjellet K2 1. august. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
SISTE FARVEL: Klatreren Rolf Bae (33) beskrives som en sosial person med en unik kjærlighet til naturen og folk rundt seg. Han døde på fjellet K2 1. august. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix Vis mer

- Vi har mistet det mest dyrebare vi hadde. Det at du er borte Rolf, gjør så forferdelig vondt. Men vi har hverandre, og sammen skal vi komme oss videre. Vi vet at det var ditt høyeste ønske, sa faren.

Deretter hentet han Rolfs kone Cecilie og sin egen ektefelle, Rolfs mor Sidsel, og gikk fram for å tenne lys for sin sønn. Resten av seremonien brant tre lys foran bildet av klatreren.

Levde for naturen

Bae var født i Trondheim, men bodde både i Bergen, Kristiansund, Åndalsnes og sist Sandnes sammen med foreldrene. Jacob Bae tegnet i dag en bilde av en sønn som tidlig ble opptatt av alt som omga ham ute i naturen.

- Blomster, fugler, fjell og de snødekte viddene ble ditt liv. Mamma og jeg skjønte tidlig at ditt liv kom til å bli noe utenom det vanlige, sa Jacob Bae.

Både han, prest Georg Tumyr og Rolf Baes venn, Morten Diesen, fortalte om en person med en ekstrem kjærlighet til naturen, helt fra han var bitte, bitte liten.

Også musikken i domkirka gjenspeilet denne kjærligheten.

«Ingen e så god som du»

Mens folk fortsatt strømmet inn i kirka spilte organisten Simon and Garfunkels «Bridge over troubled water». Deretter fulgte Halvdan Sivertsens kjærlighetsvise og Dylans «Blowing in the wind».

«Rolf kom ikke hjem fra fjellet denne gangen»

- Han var først og fremst en sosial person, og svært få hadde enn sånn magisk virkning på folk. Rolf hadde sin egen gravitasjon. Han stilte ingen betingelser for sin kjærlighet og omtanke, som han delte generøst av, sa Baes nære venn Morten Diesen i kirken.

Bae likte det enkle liv.

- Han var en naturens mann, og han stilte enkle krav til opplevelser: Det skulle være vakkert, naturlig og enkelt. Rolf søkte svar gjennom å gå opp den neste dalen, eller padle ned den neste elva, sa kameraten.

Fridde på vei til Sydpolen

De siste årene gjorde Rolf Bae dette sammen med kona Cecilie Skog. Sammen klatret de, gikk på ski, og padlet. Sammen nådde de Nordpolen, og like før målet gikk Bae ned - på ski - og fridde. Paret giftet seg i Ålesund i fjor.

- Rolf fikk næring til livet gjennom sterke opplevelser med gode venner. Når jeg ser han for meg nå, tenker jeg først og fremst på latteren og smilet. På håret og den gamle ullgenseren. På munnspillet som alltid var med, og på solbrillene som alltid var et sted der inne i hetta. Jeg tenker på de unike kommentarene og den sinnssyke dialekten, sa Morten Diesen.

Han mente kameraten var litt for sjelden hjemme i Stavanger, men da Bae var hjemme hadde kompisene fast møtested på Cementen pub. Dit skal de også i kveld.

- De som har vært på tur med Rolf vet hvor heldige de er. Cecilie - du har vært heldig. Og han var heldig som hadde deg. Sammen var dere utrolig sterke, sa vennen, og avsluttet med en av Rolf Baes gamle mobilsvarer-beskjeder:

«På denne fine dagen har du kommet til Rolf Bae. Og resten skjønner du sjøl».

Oppretter minnefond

Sammen med Cecilie Skog har Baes familie opprettet et fond som skal hjelpe vanskeligstilte barn i Askole i Pakistan, i området ved K2 der Rolf Bae mistet sitt liv.

- Du og Cecilie snakket mye om å gjøre noe for de fattige barna der dere klatret. Nå, til minne om deg, skal vi gjøre det, sa Jacob Bae.

LIDENSKAPELIG FJELLKLATRER:</B> Arkivbilde av Rolf Bae, 33 år gammel fra Sandnes, som omkom under nedstigning fra K2-fjellet i Himalaya fredag 1. august.