Roli: Påfallende UDI-bakgrunn

Asyladvokat Bente Roli er sint og sjokkert over advokat Terje Tunes oppdiktede asylhistorie, og mener det er påfallende at han har bakgrunn fra UDI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er påfallende at hver gang en advokat i asylbransjen er ute å kjøre, har han bakgrunn fra UDI, sier Roli.

Hun viser til at asyladvokat Trygve Tveter, som har vært i søkelyset for å ha hatt uforholdsmessig mange asylklienter, også har jobbet i UDI. Tveter har fått refs fra Advokatforeningen, for å ha tatt for høyt honorar av en asylsøker.

Roli mener det er grunn til å undersøke også saksbehandlere i UDI i kjølvannet av denne saken.

- Kameraderi er ikke noe nytt fenomen verken i Norge eller andre land. Man må sjekke hvor mange av Tunes saker som er gått gjennom, og så se på hvilke saksbehandlere som har hatt dem, sier hun.

Utrolig

Bente Roli har selv arbeidet med asylsaker i 25 år, og hadde vondt for å tro det hun så på TV 2 mandag kveld:

- At noen klienter kan ha fabrikkert historier, er så sin sak, men at en advokat skal ha bistått en klient med å fabrikkere en historie har jeg aldri hørt om. Det er både å forlede og medvirke til falsk forklaring. I tillegg tar han penger for et asyloppdrag utenom fri rettshjelp-ordningen, og det har han heller ikke adgang til, sier Roli.

Hun mener det dessverre er et marked for slik virksomhet, fordi det er et stort asylbehov rundt omkring. Dessuten har stykkprisfinansieringen i asylsaker tiltrukket seg en del tvilsomme advokater, mener hun.

- Ordningen er slik at du får honorar for fem timer hvis du jobber mer enn to timer med en sak. Hvis du jobber ti timer, får du også bare betalt for fem. Jo mindre du jobber, jo mer tjener du, sier Roli, som vil fjerne hele ordningen slik at advokater får betaling for det de faktisk gjør.

- Da blir kvaliteten på jobben bedre, og vi kan bidra til å rydde opp i noen av problemene, sier hun.

Asylsøkere

Bente Roli mener det verste med denne saken er at asylsøkere får sin rettssikkerhet truet og risikerer å bli sendt hjem.

- Asylsøkerne vil blir mistrodd enda mer. De klientene som er blitt påført denne advokaten, vil få sin egen hederlighet trukket i tvil og mistenkes for å ha kjøpt en falsk historie, sier hun.

Hun mener denne saken ikke bør etterforskes av utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt:

- Dette er en straffesak, det er snakk om bedrageri og medvirkning til falsk forklaring. Bruddet på utlendingsloven er det minste her, sier Roli.

(NTB-Tone Hertzberg)