Rolig 17. mai-feiring

Feiringen av nasjonaldagen har gått fint for seg i alle deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele landet har utallige barnetog og andre arrangementer blitt avviklet etter programmet, og ifølge politiet har det ikke vært alvorlige hendelser av noe slag.

Prinsessa på balkongen

I hovedstaden sto kongefamilien tradisjonen tro på slottsbalkongen og hilste til folket.

Det gjorde også det nyeste tilskuddet på den kongelige stammen. For første gang kunne barnetoget vinke til prinsesse Ingrid Alexandra.

Den lille prinsessen ble båret inn igjen etter seks minutter, mens kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vinket til tusenvis av barn i løpet av nesten tre solfylte timer på balkongen.

Oppsal skole, som i år feirer 50 år, fikk æren av å gå først i årets barnetog. Etter dem kom 104 andre skoler. Også den flerkulturelle Gran barneskole fra Furuset, som i forkant var blitt utsatt for rasistiske bombetrusler, var på plass. Utdanningsminister Kristin Clemet markerte sin støtte ved å delta i toget sammen med elevene.

- Det har ikke vært noen problemer i forbindelse med feiringen i Oslo. Vi har fått noen irriterte telefoner på grunn av bråkete russebusser, men ikke annet enn slike småting, opplyser operasjonsledelsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Sol og regn

Ifølge NTB var det usedvanlig folksomt i Oslo sentrum i det fine 17.mai-været. Det bidro trolig til den store oppslutningen om de mange bekransningene og lokale arrangementer fra tidlig morgen.

Andre deler av landet måtte ta til takke med surere vær.

I sørlige deler av Nord-Norge ble feiringen preget av regn og gråvær. Lengst nord fikk de derimot perioder med både sol og skyfri himmel. I Bergen ble det også bedre enn fryktet mens prosesjonene gikk gjennom bygatene.

- Vi har vært heldige. Det er tjukk tåke, men oppholdsvær. Folk koser seg, og det er ingen problemer å melde herfra, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Bortsett fra Østlandet og deler av Sørlandet var det få steder som fikk se termometeret krype over 10 grader. Store deler av Nord-Vestlandet og Trøndelag måtte også tåle mye grått og vått på nasjonaldagen.

Heller ikke Hovedredningssentralene melder om problemer av noe slag.

Bondevik i Stockholm

Statsminister Kjell Magne Bondevik tilbrakte nasjonaldagen i Sverige, og deltok i det norske 17.mai-toget på Skansen i Stockholm sammen med kona Bjørg, der han holdt dagens tale. Han benyttet også dagen til politiske samtaler med sin svenske kollega Göran Persson.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland var i London på nasjonaldagen. Hun deltok i den tradisjonelle norske 17.mai-feiringen i den britiske hovedstaden.

Bråk i natt

Om selve nasjonaldagen har forløpt fredelig, gikk det ikke like rolig for seg i natt. Politiet har rapportert om usedvanlig mye fyll og bråk i Østlandsområdet.

Nærmere 30 ungdommer ble pågrepet, og verst gikk det for seg i Halden. Der ble 21 personer tatt hånd om av politiet under et dagen-før-dagen-arrangement i sentrum av byen.

Ski sentrum var fullstendig dekket av glasskår etter at ravende fulle ungdommer hadde avsluttet festen, og seks ble pågrepet av politiet. Arrangementet på Ski skulle være et rusfritt tilbud for ungdom under 18 år.

VINKET TIL FOLKET: Prinsesse Ingrid Alexandra var for første gang på slottsbalkongen og så barnetoget sammen med kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og Kong Harald.
TOGET KOMMER: Det var usedvanlig folksomt i Oslo sentrum i dag. Det gode været bidro til det.
BALKONGDEBUT: Prinsesse Ingrid Alexandra og mamma Mette-Marit vinket til barnetoget.