Rolig folkeavstemning

- Det var stort frammøte og stort sett rolig under folkeavstemningen om uavhengighet for Øst-Timor. Folk er forsiktige optimister, forteller valgobservatør Yannis Travadis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget står mellom autonomi under indonesisk styre eller full uavhengighet. Væpnede militsgrupper som er mot uavhengighet har terrorisert befolkningen, og har dessuten truet med represalier mot velgerne.

- Militsen gjorde ikke alvor av trusselen om å lage dagen til en blodig begivenhet. Men folk er selvsagt redde for represalier, og mange her i Dili reiser nå ut av byen for å søke trygghet hos slektninger, sier Travadis.

Flere steder sto opptil 200-300 mennesker i kø foran stemmelokalene, som det var satt opp 850 av rundt om i landet. Travadis forteller at stemningen mandag ettermiddag var forholdsvis rolig i byen.

- Flertallet stemte i morgentimene. Da var det lang kø utenfor valglokalene. I ettermiddag ble det roligere. Og enkelte velger å forlate byen.

80 prosent

FNs valgprognose ved 16-tida lokal tid, viste at så mange som 79 prosent av de stemmeberettigede hadde avlagt stemme.

- Folk har jo vært truet, og mange har vært redde for å stemme. Så rundt 80 prosent må karakteriseres som bra, mener Travadis.

Før de avga stemme, fikk hver eneste velger en finger merket med usynlig blekk, som kan ses bare under ultrafiolett lys. Hensikten er at milits ikke skal kunne identifisere dem som har deltatt i valget.

- Men militisen møtte opp i valglokalene for å stemme, og der kunne de jo observere andre velgere. Derfor føler likevel mange seg utrygge, sier Travadis.

<(NTB)

STEMME-IVER: Det dannet seg lange køer utenfor stemmelokalene på Øst-Timor kort tid etter at de åpnet.
GRUNDIG SJEKK: Før de avga stemme fikk hver eneste velger en finger merket med usynlig blekk, for at milits ikke skal kunne identifisere dem som har deltatt i valget.