Rolig påskestart for Røde Kors

Palmehelgen har i år vært svært rolig for Røde Kors sammenlignet med i fjor. Både antall registrerte skader og henteoppdrag har vært langt færre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 23 skader er registrert av informasjonssentralen til Røde Kors Hjelpekorps på Golsfjellet den første påskehelgen.

- I påsken i fjor hadde vi 116 skader i løpet av palmehelgen, og fra hele landet ble det meldt om rekordutfart. Vi ser nå at uvær og varierende snøforhold gjør at vi har fått en veldig rolig start på påsken i år, sier vaktleder Lars Otto Laukvik ved informasjonssentralen på Golsfjellet.

Han tror mesteparten av nedgangen skyldes at færre er ute i fjellet, men håper også at folk har blitt mer bevisste før de legger ut på tur.

Så langt i påsken har Røde Kors vært med på 10 lete- og henteoppdrag, mot 44 på samme tid i fjor.

Varierende vær På store deler av Vestlandet og i Midt-Norge er det lite eller ingen snø for skiturister.

- Sentralene våre over hele landet melder om veldig varierende forhold. På Vestlandet er det ikke snø i lavlandet, men fremdeles skimuligheter oppe i fjellene, mens det i Midt-Norge er veldig lite snø generelt. På store deler av Østlandet og i nord er det fremdeles veldig gode skiforhold mange steder, sier Laukvik.

Røde Kors oppfordrer nå nordmenn til å være ekstra forsiktige i påskesola.

- Med finværet som er meldt i dagene som kommer er vi bekymret for at vi kan få et økt antall skader knyttet til solforbrenning og snøblindhet i år. Kombinasjonen sterk sol på grunn av den sene påsken og dårlig forberedt vinterhud kan gi store solskader, sier Laukvik.

Leteaksjon Til tross for en rolig start for landet som helhet, deltok store mannskaper Røde Kors i en leteaksjon etter ei seks år gammel jente som ble meldt savnet på Lifjellet i Telemark søndag.

Jenta var på skitur med foreldrene da hun kom bort fra dem. Mer enn fire timer senere ble hun funnet av et redningshelikopter i god behold.

- Hun er våt og kald, men ved godt mot. Hun vil bli sjekket av helsevesenet, opplyste Telemark politidistrikt etter at jenta var funnet.

Stengte veier Flere veier ble stengt i løpet av palmehelgen på grunn av uvær. Søndag var både Hardangervidda og Vikafjellet stengt, og Statens vegvesen meldte at veistrekningene ikke ville bli åpnet i løpet av søndag.

I tillegg var Sognefjellet i Oppland og veistrekningen Tyin- Årdal i Oppland og Sogn og Fjordane stengt på grunn av uvær.

(NTB)