Rolig start for euro i Norge

Valutameklerne satt parat ved veltrimmede datanett for å takle euroens første handledag i norske banker. Dramatikken uteble fullstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske bedrifter forhaster seg ikke på euromarkedet. Valutahandelen er generelt liten og kronekursen står nesten stille.

På sett og vis er vel dette en ønsket start på euroåret. De 11 eurolandene har i lang tid oppfordret til å holde flest mulig forfall og transaksjoner unna innledningen av januar 1999. For datamaskinene i finansinstitusjonene er overgangen til euro nemlig et svennestykke på linje med år 2000-overgangen.

Alle parter vil sikre seg at de riktige beløp faktisk overføres de riktige konti, at informasjonen om pengetransaksjonene når fram umiddelbart og til riktig adresse. Om datamaskinene ikke skjønner det nye «eurospråket» løper strafferentene raskt opp i millionbeløp og kan bli kjedelige affærer. Men så langt har det altså tilsynelatende gått smertefritt rent teknisk både i Norge og Europa forøvrig.

Kronekursen, som de fleste spåmenn i finansverdenen tror vil svinge mer i tida framover, lå nesten dørgende stille i dag. Den trakk litt ned og spratt litt opp rundt nivået fra nyttårsnatta - 8,85 kroner for en euro. Men omsetningen var så uvanlig liten på årets første handledag at det neppe kan tillegges noen vekt. Det vil ta noen dager før vi får et reelt uttrykk for den norske kronas styrke mot euroen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer