- Rolig utad, men kaos inni meg

Heltepiloten som landet i Hudson-elva snakker ut for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hele opplevelsen var helt surrerealistisk.

Slik beskriver flykapteinen Chesley B. Sullenberger den mirakuløse landingen i Hudson-elva midt i New York 15. januar i år, når han nå for første gang snakker ut om den strabasiøse flyturen.

- Vi får det ikke til. Vi ender i elva

Flight 1549 fra US Airways med 150 passasjerer og 5 besetningsmedlemmer hadde akkurat tatt av fra La Guardia-flyplassen i New York, da de kolliderte med en fugleflokk, som forårsaket fullt motorhavari.

Sjokkerende
Sullenberger og hans medpilot Jeffrey B. Skiles så ingen annen utvei enn å foreta en nødlanding i den nærliggende Hudson-elva.

80 av de 155 personene ombord måtte ha medisinsk behandling, men ingen kom alvorlig til skade.

- Jeg var rolig utad, men det var kaos inni meg, fortalte 57-åringen til ESPN og utdypet:

- Det var en sjokkerende opplevelse. Alt var så stille mens vi jobbet, jeg og min medpilot.

Sullenberger, eller «Sully», oppnådde raskt en vanvittig heltestatus i USA og ble hedret av blant annet Obama, New Yorks-borgermester Michael Bloomberg og innbyggerne i sin hjemby.

Til nå har verken han eller resten av kabinbesetningen gitt noen intervjuer.

US Airways har tidligere uttalt at de ønsker å skjerme besetningen fra det enorme mediepåtrykket mens etterforskningen pågår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snikintervjuet paret
Sullys første offisielle medieopptreden skulle være et eksklusivt intervju med Katie Couric i aktualitetsmagasinet «60 Minutes» på TV-kanalen CBS den kommende lørdagen.

Journalist Rick Reilly greide derimot å gjøre skupet, da han tilfeldigvis oppdaget Sullenberger og kona på Super Bowl-finalen på søndag.

Paret var invitert av forbundet for amerikansk fotball (NFL) og Reilly fikk sneket inn et par spørsmål da han møtte paret i resepsjonen på et hotell i Tampa, Florida i forbindelse med finalen.

- Jeg måtte spørre ham hvordan det var når han oppdaget at begge motorene var døde. Han tenkte seg godt om og svarte, sakte og gjennomtenkt, skriver Reilly på sin blogg «Reilly Go Fish».

- Vi var et team, fortalte førstepiloten og fortsatte:

- Men å ha null motorkraft var sjokkerende, spesielt stillheten som følge av det.

Paret skal ha fått enormt mange brev og hilsninger fra folk fra hele verden. Noe de setter stor pris på. Sullenbergers kone, Lori, fortalte at de på kveldene pleide å sitte og lese brevene, som ifølge dem, ofte var svært følelsesladde.

- Det gir oss begge muligheten til å uttrykke våre følelser om det som har skjedd. Vi sitter der begge og gråter, sa Lori.

Slåss om intervjumulighet
Få mediekritikerne har trodd på flyselskapets forklaring på hvorfor de ikke ønsker at Sully skal gi intervjuer.

Stillheten fra pilothelten ble forklart med at man lette etter den rette samarbeidspartneren for å skape mest mulig blest om den første offisielle opptredenen.

Forrige uke annonserte NBC fornøyd at Sully vil bli først sett hos dem, i «The Today Show» med Matt Lauer.

Dette intervjuet ble avlyst i siste liten.

Den offisielle forklaringen fra flyselskapet var at det amerikanske flygerforbundet ikke ønsket at han kommenterte hendelsen, mens etterforskningen fremdeles var i en aktiv fase.

Like etter kom nyheten om at 57-åringen blir likevel å se på CBS' «60 Minutes».

Onde tunger hvisker at CBS fristet med både bok- og filmkontrakt, det siste gjennom søsterselskapet Paramount, for å få piloten og flyselskapet til å bytte kanal.

I mellomtiden har flymaskinen blitt hevet fra Hudson og undersøkes nå av havarikommisjonen. Informasjonen i flyets svarte bokser og logg ser ut til å bekrefte pilotenes historie om en fuglekollisjon.

PÅ SUPER BOWL: Sullenberger og hans kone Lori var æresgjester under helgas Super Bowl-finale. Foto: EPA/SCANPIX
PÅ SUPER BOWL: Sullenberger og hans kone Lori var æresgjester under helgas Super Bowl-finale. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer