68 DØDE: Ordfører i  Antananarivo, Andry Rajoelina (midten), holdt i dag folkemøte på torget i hovedstaden. Selv om kontorer, butikker og skoler gjenåpnet i dag, er en hard kjerne demonstranter fremdeles innstilt på å tvinge regjeringen til å gå av. Forrige uke ble 68 drept i opptøyer på Madagaskar. Foto: AFP / RICHARD BOUHET
68 DØDE: Ordfører i Antananarivo, Andry Rajoelina (midten), holdt i dag folkemøte på torget i hovedstaden. Selv om kontorer, butikker og skoler gjenåpnet i dag, er en hard kjerne demonstranter fremdeles innstilt på å tvinge regjeringen til å gå av. Forrige uke ble 68 drept i opptøyer på Madagaskar. Foto: AFP / RICHARD BOUHETVis mer

Roligere på Madagaskar

En uke etter at opptøyer krevde flere titall menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Madagaskars uroherjede hovedstad Antananarivo ser ut til å ha normalisert seg. De fleste butikker og kontorer er gjenåpnet, en uke etter at opptøyer krevde flere titall menneskeliv.

Antananarivos ordfører Andy Rajoelina talte mandag til en fredelig forsamling på rundt 3.000 tilhørere i rådhuset i Antananarivo. Han sa at han vil gå rettens vei for å få avsatt president Marc Ravalomanana.

Rajoelina anklager Ravalomanana og hans regjering for å ha kastet Madagaskar ut i en dyp krise, og sa i helgen at han ville overta styringen av landet. Han anklaget regjeringen og presidenten for misbruk av offentlige midler og for å true demokratiet.

President Ravalomanana svarer at bare han og hans regjering kan gi befolkningen trygghet.

- Jeg forblir president her i landet, og det var min regjering som fikk kontroll over krisen, sa Ravalomanana lørdag.

Madagaskar har de siste årene vært preget av politisk uro. Et omstridt valg i 2001 førte til at landet ble splittet i to deler som begge påberopte seg å ha den lovlige presidenten, den lovlige regjeringen og den lovlige hovedstaden.

(NTB)