VAKKERT: Fyrverkeri over Vigelandsparken nyttårsaften 2009. Mange hadde møtt opp for å få med seg fellesoppskytningen av raketter.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VAKKERT: Fyrverkeri over Vigelandsparken nyttårsaften 2009. Mange hadde møtt opp for å få med seg fellesoppskytningen av raketter. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Roligste nyttår for politi og brannvesen i manns minne

Få branner og skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inngangen til 2009 ser ut til å ha foregått forholdsvis smertefritt over hele landet. Både antall branner og antall skader i forbindelse med nyttårsfeiringen har vært få.

Årets nyttårsfeiring ser ut til å ha gått av stabelen uten mange ulykker.

Verst gikk det kanskje for en mann i  Kvam i Steinkjer som måtte hentes med luftambulanse etter at han skal ha blitt truffet av fyrverkeri like etter midnatt.

Ifølge politiet skal mannen ha fått skader i øyet, skriver Trønder-Avisas nettutgave.

Også i Oslo meldes det om en lignende ulykke, da en kvinne på Torshov fikk en rakett i øyet. Hun ble fraktet til Ullevål sykehus, men skal ikke være alvorlig skadd.

Fra andre steder i landet meldes det om en stort sett rolig nyttårsfeiring med det vanlige innslaget av fyll og tilhørende bråk, men ingen alvorlige ulykker eller andre alvorlige episoder.


Ingen alvorlige branner

Så langt ser det ikke ut til å ha oppstått noen alvorlige branner i forbindelse med nyttårsfeiringen.

I Rogaland oppsto det flere branner i konteinere, men ingen av brannene førte til store skader. En garasje i Sauda tok fyr, og brannvesenet antar det skyldes fyrverkeri.

I Moss tok et rekkehus fyr av fyrverkeri, men brannen ble slukket allerede før brannvesenet kom til stedet. Det samme gjaldt en enebolig i Brevik mellom Moss og Son, der det tok fyr i bordbekledningen, melder NRK.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

I Horten ble et hus og en bobil brannskadd nyttårsaften. Brannen i bolighuset skyldtes et gjenglemt stearinlys, mens politiet tror at brannen i en bobil i sentrum skyldes fyrverkeri.

En låve på Onsøy utenfor Fredrikstad tok fyr rundt klokken 00.30, og brannmannskapene lot den brenne ned ettersom det ikke var fare verken for folk eller fe. Brannårsaken er ennå uviss, men politiet utelukker ikke at det skyldes fyrverkeri.

I Askim brant en enebolig etter at fyrverkeri hadde kommet inn gjennom et kjellervindu, men brannvesenet fikk raskt kontroll over brannen.

En hytte utenfor Nesbyen ble totalskadd i en brann før midnatt, men om det skyldes fyrverkeri på avveie, er politiet ennå ikke sikre på.

I Agderfylkene meldes det om flere små branner i konteinere og søppeldunker.

I Bø i Vesterålen ble et fjøs antent etter at en rakett traff en vegg. Branntilløpet ble oppdaget av beboerne som slukket brannen før brannmannskapene ankom. Det var ingen dyr i fjøset da det begynte å brenne.

I Oslo ble det meldt om to branner sent natt til torsdag, men ingen av disse skyldtes raketter på avveie.


Rolig for politiet
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Politiet over hele landet melder om en svært rolig nyttårsfeiring. Selvsagt med det sedvanlige innslaget av fyll og spetakkel, men med svært få alvorlige ulykker og branner sammenlignet med tidligere år.

Flere steder i landet ble det arrangert offentlig oppskyting av fyrverkeri. I Oslo dro en stor folkemengde til Vigelandsparken for å bivåne fyrverkerifesten der, og i badebyen Drøbak samlet flere hundre seg for å se på rakettoppskytingen ved moloen på havna.

Også i Trondheim spanderte kommunen et festfyrverkeri på innbyggerne. Rakettoppskytingen foregikk ved Kristiansten festning, og et tett snøvær så lenge ut til å skape problemer. Men like før midnatt letnet det, og byens innbyggere kunne bivåne det hele uten problemer.

I Stavanger sørget kommunen for fyrverkerioppskyting hele fire forskjellige steder i byen, og brannvesenet melder at forbudet mot fyrverkeri i sentrum så ut til å bli respektert av de aller, aller fleste.

Om det er forbudet mot pinneraketter som gjorde utslaget, er det for tidlig å si noe om, men det er meldt om svært få skader i forbindelse med fyrverkeri denne nyttårsaftenen.

(NTB)

TRE-TO-EN!: Fyrverkerioppskytingen i Vigelandsparken i Oslo var et populært arrangement.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TRE-TO-EN!: Fyrverkerioppskytingen i Vigelandsparken i Oslo var et populært arrangement. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer