Rollene byttes

BERLIN (Dagbladet): Gerhard Schröder har steget opp som den rene fugl føniks før han i dag samler det tyske sosialdemokratiske partiet SPD til landsmøte i Berlin. Velgeroppslutningen var i ferd med å falle under 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste hadde gått galt i den rødgrønne regjeringskoalisjonens første år. De grønne drev med sin parolepolitikk uten å få gjennomslag for noe som helst. Sosialdemokratene var herjet av både politisk og personlig indre strid, der klimaks var Oskar Lafontaines plutselige avgang som både partiformann og finansminister. Schröder ble oppfattet som en svak leder som verken maktet å få til «innovasjon» eller «rettferdighet» - hans store slagord fra valgkampen 1998.

  • «Dette er en tid jeg håper at jeg aldri opplever igjen,» sier Schröder, som lenge ikke greide å legge skjul på at han var sliten. Kona Doris Schröder-Köpf innrømmet at hun aldri hadde forestilt seg at jobben til ektemannen skulle bli så vanskelig.
  • At Schröder plutselig har fått tilbake det stålblå blikket i øynene og den ranke holdningen, har et dobbelt sett årsaker: Korrupsjonsskandalen som ryster kristelig-demokratene (CDU) og Schröders egne grep både i forhold til motstandere i sitt eget parti og i forhold til velgerne.
  • Fram til tiårsjubileet for Berlinmurens fall fikk Kohl status som den tyske nasjons bauta. Det kristelig-demokratiske partiet CDU steg til rekordhøyder på meningsmålingene. Så kom avsløringene av hvordan partiet er blitt smurt med millioner mark i bestikkelser fra våpenhandlere og storkonsern i inn- og utland. Det meste av pengene var splittet opp og gjemt bort på «svarte konti», styrt direkte av Kohl og hans skatterådgiver, uten innsyn fra verken partimedlemmer eller myndigheter som skal overvåke partifinansieringen.

Tyskernes mektige regjeringssjef i 16 år blir nå gransket av statsadvokaten. Han risikerer tiltale for økonomisk utroskap og å bli styrtet ned i en avgrunn av forakt selv fra sine egne partifeller. Avsløringene kom som bestilt for Schröder. Han kan glede seg over sannheten i ordtaket om at den enes død er den andres brød - også i politikken.

  • Utad har Schröder vist ny handlekraft. For et par uker siden reddet han 70000 arbeidsplasser i den tyske bygningsindustrien. Han pumpet en milliard skattekroner inn i det konkurstruede og vanstyrte Holzmann-konsernet. At metoden kan skape krav om en farlig presedens blant ansatte i tyske bedrifter som skriker etter moderniseringer, er et problem for framtida. At tusentalls Holzmann-ansatte gikk ut på gatene med talekoret «Schröder er vår kansler både i dag og i morgen», er i øyeblikket viktigere. Endelig fikk sønnen av en krigsenke, som livnærte familien ved å vaske andres golv, demonstrere at han bryr seg om andres skjebne.
  • Innad i SPD, som er Europas største politiske parti, har Schröder og hans rådgivere fått arbeidsro etter at Lafontaine forsvant med sin tradisjonelle sosialistiske fordelingspolitikk. Utsendinger fra partiets venstrefløy vil knurre, men ikke bite på kongressen - som er SPDs første ordinære landsmøte som regjeringsparti siden 1981. Eksempelvis blir venstrefløyens fanekrav om engangsskatt på formuer avvist. Ved valgene i ettermiddag kan Schröder regne med minst 80, kanskje 85 prosent oppslutning. Det er ingen triumf, men uansett en seier for SPD-formannen som i april ble valgt med bare 76 prosent av delegatene bak seg.
  • Det er partiet som nærmer seg Schröder, ikke omvendt, sier flertallet av de spurte i en meningsmåling som nyhetsmagasinet Der Spiegel har foretatt. Etter at han falt ned til en åttendeplass i popularitet blant tyske politikere - etter både Kohl, CDU-formann Wolfgang Schäuble og sin egen grønne utenriksminister Joschka Fischer - har Schröder sjansen til å gjenvinne posisjonen som skaffet SPD valgseieren i fjor høst. Schröder er den eneste som kan vinne valget for SPD også i 2002.

Men det vil være en Gerhard Schröder med frakker og dresser i beskjednere prisklasser og med lavere sigarføring.