Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rom for kvinnetillegg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Starten på årets lønnsforhandlinger i LO- NHO-området utløser verken store forventninger eller dramatikk. Partene er enige om å videreføre moderasjonslinja for å styrke norsk industris konkurranseevne og dermed fortsatt vekst i sysselsettingen. NHO har nærmest på rituelt vis signalisert at det ikke er rom for sentrale tillegg, og at lønnsjusteringer i størst mulig grad må skje lokalt. LO har på sin side gjentatt hovedprinsippene for sine lønnskrav: Kjøpekraftforbedring for alle, utjevning av lønnsforskjeller mellom kjønnene og mest til de lavtlønte.

Kjøpekraftforbedring er allerede sikret for de aller fleste uten sentrale lønnstillegg på grunn av det såkalte overhenget. I tillegg vil de fleste få lokale lønnstillegg. Summen vil for de aller fleste overstige prisstigningen på 1- 1,5 prosent.

Samtidig viser bedriftenes årsresultater solide overskudd. Det bør derfor være rom for de utjevningene som LO prioriterer høyest. Det kan skje ved at definerte lavlønnsgrupper som ikke har lokale lønnsforhandlinger, kan gis et sentralt tillegg. Det har skjedd før, og NHO har allerede signalisert at det også kan skje i år. Oppgjøret vil da handle om størrelsen på disse tilleggene.

Like viktig som lavlønnsforbedringer er å jevne ut lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Siden lavlønnsyrkene også er kvinnedominert, bidrar lavlønnstillegg også til likelønn. Men statistikk fra Det tekniske beregningsutvalget viser store og uforklarlige lønnsforskjeller mellom kjønnene på alle nivåer og i alle bransjer. Det har åpenbart sammenheng med at kvinne- og mannsdominerte stillinger blir verdsatt forskjellig. Her bør partene skjele til det arbeidsvurderingsverktøy som likestillingsminister Laila Dåvøy har under utvikling, hvor verdien av ulike stillinger blir vurdert på en kjønnsnøytral måte. Mens partene venter på at verktøyet skal bli ferdig, bør de kunne bli enige om å gi kvinner i alle stillinger på alle nivåer et særskilt kvinnetillegg. Ikke alle vil synes det er rettferdig. Men så har ikke verden vært rettferdig til nå heller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!