Rom for skjønnhet

Se de nye, fantastiske bildene fra Hubble-teleskopet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HESTEHODE: «Horsehead nebula» er et av de mest fotograferte objektene i verdensrommet. Den stiger opp fra en sjø av støv og gass som en sjøhest.
RØRLEDNING: Dette bildet viser en intergalaktisk «rørledning» som går mellom to ødelagte galakser som traff hverandre for hundre millioner år siden. «Røret» (den mørke stripa som strekker seg over midten av bildet) begynner i galaksen til venstre (NGC 1409), og slenger seg rundt nabogalaksen (NGC 1410). En reise fra jorda til fenomenet vil ta 300 millioner år med lysets hastighet.
EKSPLODERTE: I 1054 ble kinesiske astronomer svært fascinert av en ny stjerne som lyste så kraftig at den var synlig i dagslys i flere uker. Dette er restene av stjerna: Crab Nebula. Den begynte livet med en masse ti ganger så stor som sola. Den døde 4. juli 1054, da den eksploderte som en supernova.
EN STJERNE SKAL DØ: Dette er en stor stjerne som er i ferd med å dø. I prosessen ødelegger den skallet av materiale som omringer den. Dette materialet sendte den selv ut for 250 000 år siden med sin massive vind. Stjernen, WR 136, er ekstremt sjelden og tilhører en stjerneklasse med svært kort levetid, som går under navnet Wolf-Rayet. Den ligger på Melkeveien.
55 MILLIONER LYSÅR UNNA: NGC 4012 er en spiralformet galakse, akkurat som Melkeveien. Den ligger rundt 55 millioner lysår fra jorda. Selv på den avstanden, er galaksen for stor til at Hubble klarer å ta bilde av den. På dette bildet vises bare litt over halvparten av galaksen.
SPØKELSE: Dette spøkelsesliknende fenomenet er en intergalaktisk sky som er avbildet mens den blir ødelagt av sterk stråling fra en glovarm stjerne like ved. Dette spøkelset ligger i sternetåken Pleiadene, og skyen heter IC 349 og Barnard's Merope Nebula.
VIRVELSTRØM: Nye bilder fra Hubble-teleskopet gir astronomene et detaljert blikk på Whirlpool-galaksens spiralarmer og støvskyer, der det blir født svære, lysende stjerner. Denne galaksen, som også går under navnet M51 og NGC 5194 ligger tett oppi galaksen NGC 5195. Gravitasjonen i nabogalaksen påvirker stjerneformasjonen i Whirlpool-galaksen.
EN STJERNE BLIR FØDT: Her har Hubble tittet dypt inn i en nabogalakse for å avsløre detaljene om fødselen til nye stjerner. Bildet viser en ung, lysende stjerne (N 81) midt inne i en glødende sky av gass.
STOR MAUR: Dette er de glødende restene av en døende sol-likende stjerne. Siden den likner en maur, er den døpt «ant nebula». Fra teleskop på jorda har forskerne bare sett «maurens» hode og bryst, men ved hjelp av Hubble-teleskopet ble det tatt bilder av kroppen også.