Røm i dag - eller dø

Mens fredsprisen ble feiret i Oslo i går, svevde en giftsky over Groznyj etter at en tank med kjemikalier ble sprengt i filler. I dag er siste frist for befolkningen til å flykte før russerne går til stormangrep på byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et sted mellom 20000 og 40000 sivile skal fortsatt befinne seg i den tsjetsjenske hovedstaden, hvor 80 prosent av bygningene allerede skal være ødelagt etter et voldsomt bombardement de siste dagene.

Russerne krevde tidligere i uka at alle må forlate byen i dag hvis de skal overleve det siste og avgjørende angrepet.

Men i går kom et lite signal om håp til den lidende befolkningen.

Evakuering

Den russiske nødhjelpsministeren, Sergej Sjoigu, sier han er villig til å forhandle for å få sivile evakuert fra Groznyj før sluttoffensiven settes inn. Han antyder også at folk trygt skal kunne forlate Groznyj i dagene som kommer.

Etter massiv vestlig kritikk har russerne etter hvert begynt å omtale ultimatumet som en advarsel.

- Jeg er klar til å møte hvem som helst, selv djevelen, sa Sjoigu på en pressekonferanse i går.

«Djevelen» for russerne i dette tilfellet er tsjetsjenernes president Aslan Maskhadov.

Og i går innrømmet den russiske statsministeren Vladimir Putin at det i ukesvis har vært hemmelige møter mellom ham, Maskhadov og andre ledere for å få slutt på konflikten.

Dødelig gass

Samtidig beskylder partene hverandre gjensidig for å bruke gass i krigføringen. I går formiddag ble en stor beholder med klor, ammoniakk og andre kjemiske substanser sprengt i Groznyj, og en sky med dødelig gass svevde over byen.

Den russiske TV-stasjonen NTV sendte lyd-opptak av tjsetsjenske soldater som over sambandsnettet ga hverandre beskjed om å bruke gassmasker.

Russiske militære hevder det var tjetsjenske opprørere som sprengte tanken for å legge skylden på russerne for kjemisk krigføring.

Russiske myndigheter benekter at de bruker kjemiske eller bakteriologiske våpen i Tsjetsjenia.

Ustoppelige

Den russiske offensiven ser ut til å være ustoppelig. Med en veldig militær slagkraft har russerne i praksis tatt kontroll over de siste tilholdsstedene for opprørerne utenfor Groznyj.

Tusenvis av tsjetsjenske soldater har gravd seg ned i og utenfor hovedstaden og venter sammen med sivilbefolkningen på det russiske stormløpet.

Dersom ikke befolkningen blir evakuert i dag, kan helga ende i et fryktelig blodbad.