BLE DØMT: De seks rumenerne, blant annet denne kvinnen, ble dømt i tingretten. Men dommen mot henne var kortere enn tiden hun hadde sittet i varetekt, så hun ble løslatt. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix
BLE DØMT: De seks rumenerne, blant annet denne kvinnen, ble dømt i tingretten. Men dommen mot henne var kortere enn tiden hun hadde sittet i varetekt, så hun ble løslatt. Foto: Paul S. Amundsen / ScanpixVis mer

Rom-kvinner trekker anke i menneskehandelssak

Men erkjenner likevel ikke skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kvinner fra Romania har trukket anken etter at de ble dømt for menneskehandel i fjor sommer. Saken skulle opp i Gulating lagmannsrett mandag.

De tre ble i Bergen tingrett dømt til fengselsstraffer på mellom ett og et halvt og tre og et halv år for grov menneskehandel med mindreårige og flere andre forhold. Tre menn ble dømt samtidig. De har ikke anket. Alle seks hører til samme romfamilie.

En kvinne på 38 år fikk den lengste dommen. Hun ble også dømt for medvirkning til voldtekt av sin egen datter som hun hadde giftet bort elleve år gammel. Hun sitter fortsatt fengslet i Bergen.

Hun trakk anken fredag. Hennes forsvarer, Vibeke Hein Bæra, sier til NRK at hun ikke erkjenner skyld, men vil hjem til sin sønn i Romania når soningen er ferdig i februar.

De andre fem har sonet dommene og har dratt hjem til Romania etter hvert som de ble løslatt.

Advokat Ole-Petter Grythe Hoff, som representerer den ene av de to andre kvinnene som anket, opplyser lørdag at hans klient også vil trekke anken.

- Anken vil bli trukket, og hun stiller ikke i Gulating. Dette av frykt for pågripelse og enda lengre tid i varetekt. Min klient er meget opprørt over det hun føler som et personlig overgrep fra aktor i saken, skriver advokat Grythe Hoff i en tekstmelding til NTB. Han opplyser at også den tredje kvinnen vil trekke sin anke.

Aktor Rudolf Christoffersen skriver i en pressemelding at påtalemyndigheten ikke overrasket over at de tiltalte trekker anken.

- Bevisene i denne saken var sterke og omfattende, sier konstituert statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Han var aktor i tingretten, og skulle også føre saken i lagmannsretten.

Han skriver i en pressemeldingen at påtalemyndigheten reagerer på at tiltalte og deres forsvarere ventet helt til ankesaken skulle starte før de trakk anken.

Det var avsatt åtte uker til saken, og over 100 vitner skulle gi forklaring. Det er brukt hundrevis av tusen kroner på denne saken også etter tingrettsdommen.

Advokat Are Bohne reagerer på kritikken fra påtalemyndigheten.

Som Dagbladet skrev torsdag denne uka truet påtalemyndigheten med å pågripe de to kvinnene så fort de kom fra Romania. Forsvarerne mente motivet bak dette var å få kvinnene til å trekke anken.

- Når en modig fattig romfolk-kvinne ønsker å få prøvet en dom som påtalemyndigheten har godtatt, er det ufint og lite skjønnsomt å true med pågripelse, skriver Bohne i en epost til Dagbladet.

I erklæringen til Gulating lagmannsrett om at hun trekker anken skriver Bohnes klient:

- Jeg trekker anken med tungt hjerte utelukkende fordi jeg ikke orker ytterligere varetekt for noe jeg ikke har gjort.

Bohne skriver at klienten er skuffet over situasjonen. 

- Hun opplevde sterkt at hun var «truet» til ikke å komme. 

Påtalemyndigheten mener straffene som ble utmålt i tingretten var vesentlig for lave, men uttaler at de likevel er fornøyd med å ha fått gjennomslag for at man ikke kan begå overgrep og utnytte mindreårige barn og gjemme seg bak en kultur.

- Alle barn som befinner seg på norsk jord har krav på den samme beskyttelsen, også barn av romfolket, sier Christoffersen.

(Dagbladet/NTB)