Rom-laboratoriet på plass

Mannskaper fra romfergen Atlantis brukte to timer på å navigere laboratoriet på plass på romstasjonen lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snakk om få centimeter mellom suksess og fiasko for astronauten Marsha Ivins, som styrte løftearmen på Atlantis. Romlaboratoriet Destiny koster 14 milliarder kroner.

To astronauter var ute i rommet for å hjelpe til å buksere romlaboratoriet Destiny til den internasjonale romstasjonen. De fungerte som hennes øyne under operasjonen.

Med en gang astronaut Tomas Jones hørte klikket som indikerte at de to enhetene var koplet sammen ropte

han: «Excellent news.»

Så fort seksjonen var på plass kunne Jones og Robert Curbeam Jr. starte arbeidet med å kople strøm- og dataledninger til laboratoriet.

Arbeidene stoppet opp en periode på grunn av lekkasje fra en av ledningene Curbeam skulle kople til.

Laboratoriet blir betegnet som den viktigste delen for romstasjonen Alpha. Det er den som skal rettferdiggjøre de enorme investeringene i romstasjonen.

Destiny er den mest kompliserte og dyreste delen på hele romstasjonen, og først når den nå er på plass kan de omfattende vitenskapelige testene begynne.

Hverken Jones eller Cockrell hadde vært ute i rommet før, men skal ut igjen på mandag og onsdag for å fullføre arbeidene.

- Stasjonen ser praktfull ut, sa Jones etter sin første tur i rommet.

Selve laboratoriet vil bli åpnet først søndag, av de tre astronautene som har vært på romstasjonen siden november. De første forsøkene vil ikke starte før i mars.

<B>UTE I ROMMET: En astronaut utenfor romfergen Atlantis lørdag, mens de startet arbeidet med å kople laboratoriet til den internasjonale romstasjonen.
<B>PRESISJON: Astronauten Marsha Ivins styrte romlaboratoriet Alpha på plass til romstasjonen.
<B>PÅ PLASS: Bildet viser den siste seksjonen med romlaboratoriet om bord, koplet til romstasjonen.