Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Romania helt ute av demokratisk kurs

EU-kommisjonen advarer mot krigen mellom presidenten og statsministeren.

 - SETT DEM I BUR:  En demonstrant i Romanias hovedstad Buchurest sist lørdag protesterer mot landets toppolitikere. President Traian Basescu nummer tre fra venstre. FOTO: Vadim Ghirda, AP/NTB SCANPIX.
- SETT DEM I BUR: En demonstrant i Romanias hovedstad Buchurest sist lørdag protesterer mot landets toppolitikere. President Traian Basescu nummer tre fra venstre. FOTO: Vadim Ghirda, AP/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen feller en hard dom over Romania og mener landets ledelse viser liten respekt for demokratiske verdier.

EU-kommisjonen etterlyser blant annet et mer uavhengig rettsvesen og større respekt for demokratiske institusjoner i Romania.

- Kommisjonen mener at de siste skritt fra den rumenske regjeringens side reiser alvorlig bekymring om respekten for disse grunnleggende prinsippene, heter det i et utkast til en rapport om landet.

Striden mellom Romanias sosialliberale statsminister Victor Ponta og konservative president Traian Basescu bidrar til EUs bekymring.

Frykten er at Ponta og hans regjering skal sette demokratiske kontrollmekanismer til side i sin kamp for å få presidenten fjernet.

Riksrett Basescu risikerer riksrettssak på bakgrunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF.

 - BEDRE UNDER CEAUSESCU:  En pensjonert militærtjenstemann demonstrerer i Buchurest siste helg med budskapet om at det var bedre i Romania under diktatotoren Nicolae Ceausescu. FOTO: Vadim Ghirda, AP/NTB SCANPIX.
- BEDRE UNDER CEAUSESCU: En pensjonert militærtjenstemann demonstrerer i Buchurest siste helg med budskapet om at det var bedre i Romania under diktatotoren Nicolae Ceausescu. FOTO: Vadim Ghirda, AP/NTB SCANPIX. Vis mer

En folkeavstemning om saken skal holdes 29. juli.

Romanias regjering ønsket på forhånd å endre stemmereglene slik at det som blir gjeldende er flertallet av de avgitte stemmene, ikke flertallet av alle med stemmerett.

I forrige uke besluttet landets grunnlovsdomstol at en slik lovendring ikke er gyldig.

(NTB-AFP).

 STATSMINISTER I STRID:  Romanias statsminister Victor Ponta på en pressekonferanse i Brussel 11. juli. Nå kommer EU-kommisjonen med en knusende dom over demokrati-utviklingen i landet. FOTO: Francois Lenoir, REUTERS/NTB SCANPIX.
STATSMINISTER I STRID: Romanias statsminister Victor Ponta på en pressekonferanse i Brussel 11. juli. Nå kommer EU-kommisjonen med en knusende dom over demokrati-utviklingen i landet. FOTO: Francois Lenoir, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media