Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romania kalt inn på teppet i EU

Romania kan igjen bli nektet å slippe inn i Schengen-samarbeidet om åpne grenser på grunn av den elleville maktkampen mellom statsministeren og presidenten i landet.

PÅ TEPPET: Presidenten i EU-kommisjonen José Manuel Barroso (til høyre) innkalte Romanias statsminister, Victor Ponta, på teppet i Brussel. EU-lederne ser hoderystende på maktkampen i Romania.  Foto: REUTERS / Scanpix / Francois Lenoir
PÅ TEPPET: Presidenten i EU-kommisjonen José Manuel Barroso (til høyre) innkalte Romanias statsminister, Victor Ponta, på teppet i Brussel. EU-lederne ser hoderystende på maktkampen i Romania. Foto: REUTERS / Scanpix / Francois Lenoir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Europa-parlamentet snakker toneangivende krefter om å frata Romania stemmeretten på toppmøtene. Det kan gjøres når et medlemsland begår «alvorlige og vedvarende brudd» på verdiene i EU, såsom demokrati, frihet, rettssikkerhet og menneskerettigheter.

Ydmykelse
Statsminister Victor Ponta er kalt inn på teppet i EU-hovedkvarteret i Brussel for å forklare hva han holder på med for EU-presidenten Herman Van Rompuy og presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso. Kommisjonen har i dårlig skjulte ordelag truet Romania med å ikke slippe inn i det etterlengtede Schengen-samarbeidet med åpne grenser. En avgjørelse om dette var ventet i slutten av måneden. I fjor ville Romania inn, men da la Nederland ned veto på grunn av korrupsjon, en fryktelig ydmykelse for Romania.

Statsminister Ponta kjemper med nebb og klør for å få avsatt president Traian Basescu. Ved siste toppmøte ventet de andre EU-lederne i spenning på hvem som ville komme fra Romania, Ponta eller Basescu. Grunnlovsdomstolen i Romania slo fast at presidenten skulle møte. Men statsminister Ponta ga blaffen i domstolen og dro likevel, samtidig som han truet dommerne og lovte å få dem skiftet ut. Basescu valgte å bli hjemme. Pontas regjering tok over Offisielt Lysningsblad, som tidligere lå under parlamentet, og Grunnlovsdomstolens kjennelse ble ikke trykket.

Folkeavstemning
Ponta overtok som statsminister i mai og har deretter byttet ut presidentene i begge kamre i parlamentet og erstattet dem med sine folk. Han har også byttet ut den uavhengige ombudsmannen, som kan stanse unntaksdekreter fra regjeringa.  Hans sosialdemokratiske Sosial-Liberal Union har et lite flertall i begge kamre i parlamentet, som 6. juli satte den konservative presidenten Basescu midlertidig til side for å ha gått ut over sine politiske fullmakter.

Ponta håper å avsette Basescu for godt i folkeavstemning 29. juli. Men Grunnlovsdomstolen slo tirsdag fast at minst halvparten av velgerne må delta i folkeavstemninga for å være gyldig, og da kan Basescu godt komme til å overleve. Ponta forsøkte derfor få vedtatt en ny lov om folkeavstemning i parlamentet.

Plagiat
Et mislykket sjølmord og plagiat hører også med i kampen. Tidligere statsminister Adrian Nastase ble i forrige måned satt i fengsel for korrupsjon. Nastase var den politiske gudfaren til Ponta og er den første politiske tungvekteren som er dømt for korrupsjon. Etter dommen forsøkte han å skyte seg til døde. Å avsette Basescu ville være en passende hevn for Nastase fra Ponta, hevder noen politiske iakttakere.

Nastase var også professor og veileder for Nastase da han skrev sin doktor-avhandling. Den er avslørt som plagiat, med «klipp og lim» som metode, av tidsskriftet Nature. Da en akademisk komite som godkjenner universitetsdiplomer, tok opp dette, avsatte Ponta medlemmene.

«Vil ikke hjelpe»
EU-kommisjonen skal legge fram en rapport om korrupsjon i Romania i slutten av måneden. Romania og Bulgaria er de eneste landene som er underlagt et ydmykende tilsyn fra EU-kommisjonen.

- Dette vil avgjort ikke hjelpe Romania med å bli kvitt EU-kommisjonens overvåking av rettsvesenet og korrupsjonen i landet, sier kilder nær EU-kommisjonen.Klikk for innhold

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling