Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Romania og Bulgaria blir med i EU

Kommisjonen vedtok å ta inn landene i 2007. Men stiller krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU-kommisjonen vedtok i dag at Romania og Bulgaria får bli medlemmer i EU fra 1.1.2007. Det var lenge diskusjon om medlemsskapet skulle utsettes på grunn av interne problem i de to landene, men nå får de altså bli medlemmer allerede fra nyttår.


Samtidig stilles det uvanlig strenge krav til de nye medlemslandene.

De må fortsette framgangen i kampen mot organisert kriminalitet, mot dyresykdommer og bedre prosedyrer for administreringen av landbruksstøtte. Disse kravene er mye strengere enn de som har blitt stilt til andre nye medlemsland.

Forhandlet i sju år

Kontrollen med de nye landenes framgang er ment å berolige innbyggerne i EU-landene, bare rundt halvparten av dagens EU-borgere støtter utvidelsen. Samtidig sender EU et viktig signal til Tyrkia og østeuropiske land, som Kroatia, som ønsker å bli EU-medlemmer.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso sa i går at EU ikke bør utvide mer nå før grunnloven er på plass.

Bulgaria og Romania ble ikke inkludert i den store EU-utvidelsen da de innlemmet hele ti nye medlemsland i 2004. Korrupsjon og organisert kriminalitet var de mest alvorlige problemene, som gjorde at landene ikke oppfylte EUs krav til nye medlemsland. Men nå, sju år etter at forhandlingene startet, blir de tatt inn i varmen.

Skal kontrolleres

Romania må imidlertid etablere et eget anti-korrupsjonsbyrå som også skal overvåke interessekonflikter i statlige organer. Mange er i tillegg bekymret Bulgaria, som ikke har full kontroll over den organiserte kriminaliteten.

Begge land må rapportere inn til EU hver sjette måned om hvordan de bekjemper korrupsjon. Innen mars må de ha satt på byråer for å distribuere landbruksstøtten på flere millioner euro. Hvis ikke, kuttes støtten med 25 prosent.

EU truer også med å stanse eksporten av varer fra Bulgaria og Romania dersom dyresykdommer, som svinefeber bryter ut. EU understreker at sanksjonene ikke er ment som straff, men for å få de to nye landene til å jobbe hardere med reformarbeidet.

Lederne fra alle EU-landene må godkjenne Kommisjonens anbefaling, dette vil skje under toppmøtet i oktober. Frankrike, Tyskland, Danmark og Belgia har ennå ikke ratifisert Romania som medlem. Romania har hele 22 millioner innbyggere, mens Bulgaria har åtte millioner.

Begge land har en økonomi som bare er en tredjedel av snittet for EU-landene. Men det er forventet at alle EU-landene godkjenner Kommisjonens anbefaling.

*Les mer om Bulgaria og Romania på EUs hjemmesider.

ÅPNER OPP: EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.