Romania og Bulgaria feirer EU-medlemskap

Tusenvis av mennesker danset i gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker danset i gatene i Romania og Bulgaria nyttårsaften for å feire at de to landene ved Svartehavet fra midnatt ble medlemmer av EU.

- Godt nyttår og velkommen til en familie på 500 millioner mennesker, sto det på plakater rundt om i den rumenske hovedstaden Bucuresti. EU-flagget ble heist samtidig som fyrverkeriet gikk til værs.

Håpet om at EU-medlemskap skal gi stabilitet og velstand i de to fattige landene var også gjennomgangstonen i politikernes nyttårstaler.

Samtidig feiret Slovenia overgangen til euro, og ble dermed det trettende landet i eurosonen. Den tidligere jugoslaviske republikken Slovenia ble med i EU i 2004, og er det mest velstående av de tidligere østblokklandene.- Frihetens øyeblikk

- Dette er et stort frihetens øyeblikk for oss. Ved å bli med i EU vinner vi fred og velstand, sa Romanias president Traian Basescu til menneskemengden på Universitetsplassen i Bucuresti, mens de tellet ned til midnatt.

- Jeg tror livet blir bedre i EU. Jeg vet jo ikke hvordan det blir, men kanskje det vil gi barna våre arbeid, sier 38 år gamle Dominica Najib fra Romania håpefullt.27 medlemmer

Med Bulgaria og Romania har EU nå 27 medlemsland, nesten halvparten av dem tidligere kommunistland. Tallet på innbyggere i unionen øker med 30 millioner, til 490 millioner mennesker. Både Tyrkia, Albania og andre stater på Balkan må trolig vente lenge på medlemskap i en union der motstanden vokser mot ytterligere utvidelse.

De to nye medlemslandene vil bare øke den samlede EU-produksjonen med 1 prosent. Trass i rask økonomisk vekst i Romania og Bulgaria ligger gjennomsnittsinntekten per innbygger bare på en tredel av EU-gjennomsnittet.

SETTER BULGARIA PÅ KARTET: Bulgarias statsminister Sergey Stanishev setter Bulgaria på et kart som viser EU-landene i Europa, under nyttårsfeiringen i Bulgarias hovedstad Sofia. Foto: EPA
SETTER BULGARIA PÅ KARTET: Bulgarias statsminister Sergey Stanishev setter Bulgaria på et kart som viser EU-landene i Europa, under nyttårsfeiringen i Bulgarias hovedstad Sofia. Foto: EPA Vis mer

Begge landene har gjennomført en rekke reformer og har trappet opp kampen mot korrupsjon og kriminelle gjenger for å få lov til å bli med i EU.

Bulgarske myndigheter stengte søndag kveld to atomreaktorer ved landets ene atomkraftverk for å rette seg etter EUs krav i tide før midnatt.

(NTB)

DOBBELTFEIRING: Denne mannen holder opp EU-flagg under nyttårsfeiringen i Bucuresti i Romania.
DOBBELTFEIRING: Folk danset i gatene i Sofia og feiret både nyttår og EU-medlemsskap for den tidligere Østblokk-staten Bulgaria.