- INGEN HESTESKURK: Statsminister Victor Ponta i Romania er forbanna for beskyldningene mot at noen i landet hans har bidratt til hestekjøttskandalen i Europa. På en pressekonferanse i dag fastslo han at ingen rumenske slaktere eller noen på rumensk territorium har lurt potensielt farlig hestekjøtt i okseprodukter. Foto: AP / Vadim Ghirda / NTB scanpix
- INGEN HESTESKURK: Statsminister Victor Ponta i Romania er forbanna for beskyldningene mot at noen i landet hans har bidratt til hestekjøttskandalen i Europa. På en pressekonferanse i dag fastslo han at ingen rumenske slaktere eller noen på rumensk territorium har lurt potensielt farlig hestekjøtt i okseprodukter. Foto: AP / Vadim Ghirda / NTB scanpixVis mer

Romania pekes ut som hestekjøttsvindleren. Statsministeren er forbanna

Vrinsker i vrede av beskyldningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem som står bak hestekjøttskandalen som sprer seg i Europa, er et mysterium.

Man mistenker at en beinhard hestemafia kan stå bak kjøttjukset. Ved å true og presse veterinærer og funksjonærer til å godkjenne hestekjøtt som oksekjøtt i produksjonsleddet skal de tjene store penger. De kan dermed blande billigere hestekjøtt i matvarene i stedet for dyrere oksekjøtt.

I går ble Romania pekt ut som nasjonen som har fôret oksekjøtt-produkter i Storbritannia,  Frankrike og Sverige med hestekjøtt. Mattilsynet i landet varslet granskning av mistenkte slakterier.

- Veldig sint I dag var undersøkelsene tilsynelatende over. Statsminister Victor Ponta vrinsket i vrede og slo fast at ingen slaktere i hans land står bak noe hestehandel.

- Jeg er veldig sint for å være ærlig, sa han på pressekonferansen, melder BBC.

 Han kunne opplyse om at undersøkelser var gjennomført og det var ikke funnet noen regelbrudd eller standarder.

- Ifølge informasjonen vi har samlet inn så langt er der ikke funnet noen brudd på europeiske regler begått av rumenske selskaper eller på rumensk territorium, sa Ponta.

Krisemøter I Frankrike har regjeringen kalt inn kjøttindustrien til krisemøter. Regjeringen i Storbritannia mistenker at mafiaen står bak.

- Dette er svindel mot befolkningen, dette er en kriminell handling, sier miljøminister Owen Paterson til BBC.

FJERNA: Findus sin Mousakka har blitt fjerna fra frysedisken i en butikk i Ville d'Avray, utenforParis. Foto: AP / Christophe Ena / NTB scanpix
FJERNA: Findus sin Mousakka har blitt fjerna fra frysedisken i en butikk i Ville d'Avray, utenforParis. Foto: AP / Christophe Ena / NTB scanpix Vis mer

Han frykter det vil komme flere dårligere nyheter etter som man tester og kvalitetssikrer flere kjøttprodukter. Paterson forteller til BBC at en fabrikk i Luxemburg har blitt koblet til ett av tilfellene i Frankrike. Dermed må alle andre som kobles til fabrikken i Luxemburg, samarbeidspartnere i hele 16 forskjellige land, også advares.

Ikke Findus Norge Britiske tester avslørte i forrige uke hestekjøtt i 18 lasagneprodukter. Det ble det funnet mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt i flere produkter.

Lasagnen er levert til Findus av det franske selskapet Comigel, som selv varslet at også en spagettirett «ikke svarer til beskrivelsen». Det er også påvist hestekjøtt i Findus-prdukter i Sverige, mens de i Norge garanterer hestekjøttfri oksemat.

Hestekjøtt i seg selv er i utgangspunktet ikke farlig å spise i det hele tatt, enkelte vil hevde hest er best på brødskiva. Bekymringen er at kjøttet som er påvist i okseretter stammer fra hester som er påført medisiner som er skadelige for mennesker. Dette er hester som, av nettopp denne grunnen, skal holdes utenfor all kjøttproduksjon.

KRISEMØTE: Forbrukerminister Benoit Hamon og landbruksmininster Stephane Le Foll, samt matminister  Guillaume Garot hadde krisemøte med kjøttindustrien i dag. Foto: AFP / PATRICK KOVARIK / NTB scanpix
KRISEMØTE: Forbrukerminister Benoit Hamon og landbruksmininster Stephane Le Foll, samt matminister Guillaume Garot hadde krisemøte med kjøttindustrien i dag. Foto: AFP / PATRICK KOVARIK / NTB scanpix Vis mer