Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn tordner mot EU-vedtak

Må ta imot asylsøkere fra Hellas og Italia.

PÅ FLUKT:  En kroatisk politimann (t.h) veiver med armene for å vise flyktingene hvor de skal gå. Flyktningene står utenfor Opatovac-transittsenteret i landet. Kroatias statsminister, Zoran Milanovic, sa tidligere denne uka atogså Ungarn og Romania må hjelpe til med de mange nyankomne flyktningene. Nå har han blitt hørt av EU. Foto: Frederico Scoppa / Afp / Scanpix
PÅ FLUKT: En kroatisk politimann (t.h) veiver med armene for å vise flyktingene hvor de skal gå. Flyktningene står utenfor Opatovac-transittsenteret i landet. Kroatias statsminister, Zoran Milanovic, sa tidligere denne uka atogså Ungarn og Romania må hjelpe til med de mange nyankomne flyktningene. Nå har han blitt hørt av EU. Foto: Frederico Scoppa / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Representanter fra EU-landene som stemte mot vedtaket om bindene fordeling av asylsøkere i går kveld, er ikke sparsomme med kritikken av beslutningen.

Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn stemte alle mot fordelingen, men blir nå tvunget til å ta imot et antall asylsøkere fra Hellas og Italia. Det får toppolitikere i landene til å se rødt.

- Bare framtiden kan vise hvilken tabbe dette var, tordnet Tsjekkias president Milos Zeman ifølge BBC.

- Vi vil veldig snart innse at keiseren ikke har klær. Dette var et nederlag for sunn fornuft, fulgte hans innenriksminister Milan Chovanec opp.

Slovakias statsminister Robert Fico er blant dem som går hardt ut mot beslutningen. «Vi vil ikke respektere dette diktatet fra majoriteten», sa han.

I Latvia, et land som stemte for fordelingen av de 120 000 flyktningene og migrantene, marsjerte hundrevis av folk i gatene i protest mot vedtaket som ble gjort i EUs innenriks- og justisministermøte i Brussel.

Ungarns regjering sier i en kort uttalelse at landet vil respektere gårsdagens avgjørelse.

I EU-kommisjonens oversikt over fordeling av de første 66 000 asylsøkerne, skal Romania ta imot 2475, Tsjekkia 1591, Ungarn 1294 og Slovakia 802 asylsøkere. (NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.