Romanias statsminister anklages for plagiat

Den 39 år gamle statsministeren avviser anklagene.

PLAGIAT: Romanias ferske statsminister Victor Ponta anklages for å ha plagiert store deler av sin doktorgrad fra 2003. Foto: BOGDAD CHRISTEL / REUTERS / NTB SCANPIX
PLAGIAT: Romanias ferske statsminister Victor Ponta anklages for å ha plagiert store deler av sin doktorgrad fra 2003. Foto: BOGDAD CHRISTEL / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romanias ferske statsminister Victor Ponta anklages for å ha plagiert store deler av sin doktorgrad fra 2003.

Tidsskriftet Nature hevder i sin siste utgave at over halvparten av Pontas 432 sider lange doktoravhandling om Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er ren avskrift av andres tekster.

- Doktoravhandlingen ble i tillegg republisert som bok på rumensk med svært få endringer i 2004, og den danner også grunnlag for en bok om internasjonal rett utgitt i 2010, skriver Nature.

- Betydelige deler av teksten i alle disse tre publikasjonene synes å være identisk, eller tilnærmet identisk med ting skrevet av de to rumenske jussekspertene Dumitru Diaconu og Vasile Cretu, skriver Nature.

- De inneholder også direkte oversettelse til rumensk av deler av en engelskspråklig publikasjon av jusseksperten Ion Diaconu, heter det videre.

Ponta, som leverte sin rumenskspråklige doktoravhandling ved universitetet i Bucuresti i 2003, tiltrådte som statsminister i mai i år etter at hans venstreorienterte USL-allianse felte regjeringen med et mistillitsforslag.

Meningsmålinger har vist at rundt 50 prosent av velgerne i Romania slutter opp om USL, som dermed ligger an til å vinne valget i november.

Den 39 år gamle statsministeren avviser anklagene om plagiat og hevder politiske rivaler med president Traian Basescu i spissen står bak.

- Jeg er villig til å underkaste meg alle former for undersøkelser, sier han til nyhetsbyrået Agerpres.

For knapt en måned siden måtte Romanias utdanningsminister Ioan Mang trekke seg som følge av anklager om plagiat, og Ponta måtte droppe sitt førstevalg som etterfølger da det ble kjent at også hun ble anklaget for det samme.

(NTB)