Romankjøret

Er unge med minoritetsbakgrunn for feige til å skrive romanen, spør Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innvandrerromanen etterlyses, denne gangen av NRK-fjeset Noman Mubashir (33) i Dagbladet. Han har sikkert forsøkt å skrive den selv. I ti-femten år har forlagene mast. Innvandrerkjendiser og politikere har mottatt smigrende telefoner. Hadde det dukket opp en minoritetsdebutant med kommersiell appell, hadde forlag og medier tatt bølgen. Forventningene må føles overveldende.

Vi venter. Kjendisadvokat og tv-debattant Abid Q. Raja (31) tror vi må vente enda lenger. Tabuer om familieforhold og seksualitet gjør det vanskeligere for innvandrere å skrive. Man skal ikke kritisere egen familie, islam eller kultur. Seksuelle utskeielser må definitivt ikke utbroderes. Og selv om forfatteren skriver i tredje person, vil alle tro hun skriver om seg selv og sin egen familie. Til høsten har Raja en debattbok å promotere. Men han har rett: Er man ufri, er det vanskelig å dikte. Derfor skriver Ari Behn på grensen av det mange mener han bør.

BOKA «PAKKIS» av Khalid Hussain (1986) kom før etterspørselen. Hadde innvandrerromanen kommet for fem-seks år siden, kunne den kanskje handlet om tvangsekteskap. I 2007 håper vi den vil handle om noe helt annet. For mange har lest Zadie Smith, Monica Ali, Hanif Kureishi og svenske Jonas Hassen Khemiri. Og ingen har unngått tv-debattene. Ufrihet er uansett et kunstnerisk problem. Og et ungdomsproblem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer