- Romantiseringa er ikke der lenger, og jeg ser at dette ikke er «helt James Bond»

Christian Høibø (32) om hvorfor han sluttet som PST-infiltratør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christian Høibø (32) har mista seg sjøl litt etter ti år som infiltratør for PST.

-  Det er enklere å si hvem jeg var da jeg begynte i jobben enn hvem jeg er i dag, sier han.

- Hvor står du politisk?

- Mange tror jeg er en ekstremist. Selv oppfatter jeg meg som en politisk sett moderat person. Jeg beundrer blant andre Mette Hanekamphaug og Raymond Johansen.

Dagbladet møter Høibø på en stille café i nærheten av stedet han oppholder seg i skjul. Han er sliten. Personfokuset etter Brennpunkt-dokumentaren er blitt mye større enn han forventet.

- Jeg visste det ville bli mye, men dette er sjokkerende. Jeg opplever et enormt press på meg som person, og ulike karakteristikker av hvem jeg er. Det er mange som har møtt infiltratøren Christian i løpet av de siste ti åra, og har meninger om ham. Det er det vanskelig å forholde seg til. Jeg spite en rolle, men det virker det ikke som alle forstår, sier han.

- Flink til å lyve For Høibø har løyet om hvem han var. Og mye annet.

- Du har ført venner og kolleger bak lyset. Hva tenker du om det i dag?

- Jeg har blitt flink til å lyve, sier han.

- Og jeg har respekt for at mange føler seg lurt.

Løgnene er en av grunnene til at han sto fram, hevder han.

- Jeg kunne ikke fortsette dobbeltspillet. Jeg ble revet i filler av ulike personligheter, og følte at jeg sto igjen helt tom. Romantiseringa er ikke der lenger, og jeg ser at dette ikke er «helt James Bond». For å ikke ende opp helt uten sjel måtte jeg til slutt si stopp.

Han sier også at kjente et behov for å kunne renvaske seg noe - og vise distanse til ekstrem-miljøene han har vært del av de siste ti åra.

- Fikk et forklaringsbehov Men det ble vanskelig å si opp en slik «jobb», sier Høibø og lager anførselstegn i lufta.

-  Og siden jeg etter ti år satt igjen med både et forklaringsproblem og et forklaringsbehov valgte jeg å stå fram i Brennpunkt.

- Jeg ønsket også å sette agenda, og fokus på forhold i PST jeg mener er kritikkverdige. PST sier min jobb har vært viktig, men bunnlinja er at de ikke har respekteret mye av den informasjonen jeg har gitt. Vilkårene og premissene PST opererer innenfor må forandres, hevder han.

- Føler meg brukt Spionjobben ble ikke slik Høibø hadde forestilt seg da han startet som 23-åring.

- Jeg var ung da jeg begynte, og med liten livserfaring.

- Trodde du at du skulle bli James Bond?

- Ikke akkurat, men helt klart at det ville bli spennende. Jeg husker kildeføreren min tok meg med på rappellering fra ei bro, og at jeg ble lovet skyting med MP5. Som ung og veldig action-søkende ble jeg et lett bytte, hevder han.

- Mener du at du ble utnytta?

- Jeg har aldri fått lønn. Jeg ble lovet en utdannelse, men fikk det ikke. Jeg føler meg brukt, ja.

- Hva har du levd av?

- Jeg har hatt en minimalinntekt i form av NAV, også har jeg hatt snille mennesker rundt meg.

Skriver bok Norsk journalistlag har åpnet eksklusjonssak mot Høibø. Til Journalisten sier NJ-leder Elin Floberghagen at rollene som informant og infiltratør er uforenlig med medlemskap.

Høibø håper likevel å få jobbe som journalist igjen. Han har allerede startet på ei bok om sin tid i PST, som har arbeidstittel «Maskefall».

- I en bok kan jeg beskrive mer av det som foregår på innsida hos en som går gjennom noe sånt. Cappelen Damm er enige i at det er et spennende prosjekt, hevder han.

I SKJUL:  Tidligere PST-informant Christian Høibø møter Dagbladet i sitt hemmelige eksil. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I SKJUL: Tidligere PST-informant Christian Høibø møter Dagbladet i sitt hemmelige eksil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer