Rome (16) ble skutt i hodet under skoleskytingen: Overlevde

- Jeg føler meg heldig som er her, sier Rome Shubert.

SKOLESKYTING: Rome Schubert overlevde massakren ved Santa Fe High School på mirakuløst. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag gikk 17 år gamle Dimitrios Pagourtzis inn på Santa Fe High School i Texas bevæpnet med en hagle og et håndvåpen.

Der skjøt og drepte han 10 personer og skadet ytterligere 10.

Skutt i hodet

En av dem som ble skadet under skytingen er 16 år gamle Rome Shubert. I et intervju med KTRK, en søsterkanal av CNN, og forteller at han holdt på med sine ting da han plutselig hørte et høyt smell. Så begynte det å pipe i øret.

Han tok dekning under et bord, før han hørte et nytt skudd. På dette tidspunktet var ikke Shubert klar over at han hadde blitt skutt. I hodet.

- Kula gikk inn i bakhodet, helt midt på, og kom ut her, sier Shumer, og peker på en blodig bandasje rett bak det venstre øret.

I etterkant av skyteepisoden har han ut en melding på Twitter, der han gir uttrykk for takknemlighet for at han fremdeles er i live.

«Jeg er så takknemlig og velsignet for at gud sparte livet mitt i dag. I dag ble jeg skutt i bakhodet, men jeg er helt ok og stabil».

- Han ble skutt i hodet. I bakhodet. Han kunne blitt lam, sier Shumers mor.

- Jeg føler meg heldig som i live. Jeg skulle ønske det ikke skjedde. Det skulle ikke skjedd med noen på skolen. Ingen fortjener det, sier 16-åringen.

Flere medelever og venner av gjerningsmannen har fortalt at de ikke hadde sett noen tegn som kunne tyde på at Pagourtzis skulle begå en skoleskyting.

- Ingen røde flagg

Under en pressekonferanse fredag kveld sa også Texas-guvernør Greg Abbott at i motsetning til Parkland-massakren og Sutherland Springs-massakren, var det ingen tegn til at 17-åringen hadde slike planer.

- De røde flaggene var enten ikke-eksisterende eller svært umerkelig.

Men ifølge Abbott har politiet funnet ting som forteller at Pagourtzis hadde planlagt skytingen en stund.

For 17-åringen skrev om planleggingen av angrepet i dagbøker på datamaskinen sin og mobiltelefonen, skriver nyhetsbyrået AP.

Pagourtzis har forklart politiet at han lot være å skyte studenter han likte «sånn at han kunne fortalt historien sin».

- Ikke bare ønsket han å gjennomføre skytingen, men han ønsket å ta sitt eget liv etterpå, sier Abbott, og legger til at Pagourtzis har fortalte at han «ikke var modig nok» til å ta sitt eget liv.

POLITIRADIOEN: Fredag morgen lokal tid skal en bevæpnet elev ha åpnet ild i et klasserom i Santa Fe i Texas. Ti skal være drept og ti skal være skadd etter hendelsen. Hør politiets radiosamtale under skytingen her. Video: CNN Vis mer

- Ikke skyt meg

Det var altså fredag morgen Pagourtzis stormet inn hos en kunstklasse. 15 år gamle Isabelle Laymance forteller til Washington Post at hun sto og tegnet geometriske figurer da hun hørte skuddlyder.

Hun og sju andre studenter løp og gjemte seg i et skap i klasserommet.

Da Pagourtzis kom inn i klasserommet skal han ha ropt «overraskelse», før han startet å skyte.

Han endte opp med å drepe ti og skade 10. Mens han skjøt skal han ha ropt og bannet. Da politiet ankom stedet skjøt og skadet han en av politibetjentene, før han begynte å diskutere med dem. Han tilbød å overgi seg.

- Han sa «hvis jeg kommer ut, ikke skyt meg». De skjøt ham ikke, de tok bare på ham håndjern, sier Laymance.

I tillegg til skytevåpnene skal politiet også ha funnet eksplosiver på skoleområdet, men ikke av dem skal ha gått av.

SKOLESKYTING: En skyteepisode har funnet sted ved en videregående skole i Santa Fe, Texas. Det lokale sheriffkontoret bekrefter at en mistenkt er i varetekt og at en person av interesse er arrestert. Video: CNN Vis mer

«Born to kill»

De eneste tingene ved Pagourtzis som i ettertid kan ha pekt fram mot hva han hadde i tankene er at han delte et bilde på Facebook av ei T-skjorte med trykket «Born to kill».

Ifølge guvernør Abbott ser dette ut til å være «kanskje den eneste advarselen».

Pagourtzis skal også ha lagt ut et bilde av en svart trenchcoat med nazistiske, kommunistiske, fascistiske og religiøse symboler, skriver CNN.

En Instagramkonto som ser ut til å være Pagourtzis', viser at han følger flere våpenrelaterte kontoer, blant annet «Guns Fanatics», «Guns Lovers» og «Guns Glory.» Et av bildene fra kontoen skal vise et håndvåpen, en kniv og en lommelykt liggende på en seng.

Ifølge AP spiller den 17 år gamle gutten på skolens fotballag. Han skal også være medlem av et lokalt danselag ved en gresk-ortodoks kirke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer